隻基金每個月都派息咁著數?

51 回覆
4 Like 17 Dislike
講到尾, 巴打覺得抵唔抵屌
有冇更好選擇?

樓主個朋友似係想保本加現金流先會買呢隻fund
咪講左囉 呢隻野係岩市況橫行 大盤升 佢升唔足 大盤跌 佢當然跟跌呢隻野 整高個息 係比retail客買 同埋各大保險公司賣link investment 單 吹到利息10里引人買 輸過好多人錢啦 i and g出哂名
Performance fee management fee係每日反映左係個價度。 所以咁講啦 如果一年個價跌唔多過4% 其實買呢隻基金都冇乜所謂 都有6%息賺~
我覺得今日都死道臨頭啦我要講啦
https://lih.kg/2027426
算啦,買全股票嘅基金通常最後都係升
咁有冇咩基金都係收息又唔會蝕價推介下?
買直債啦 講到咁~ 過往表現不代表將來
10%一晚都賺唔止啦
早排買美股REIT仲抵過佢 有d仲要係每月派息
我做呢行
fund fact sheet 冇寫
佢地自己講的

凡係大升大跌市都唔應該買呢隻
唔抵屌
因為凡係大升大跌嘅市況,升市俾人食咗,一跌就係你輸。但收息只係一年收多五厘,不值
咁我明

10%只係假象

唔該晒
巴打, 我條數係咁計, 希望無計錯,佢累計回報從成立起到現加係35.74%, 由2013年3月到2020年, 即係無年回報係35.74%/7年 = 5.10%,我之前睇錯左,原來佢係2015年6月先開始派息, 即係 2015年派5%, 2016年派10%, 如此類推,total 55% / 7年 = 7.85%, 再將 5.10%(按年升幅) + 7.85%(平均收息) = 12.95%,只能夠講佢回報暫時跟到大市, 但唔好忘記,

1, 佢既管理費係1.5%, 複息上長揸係好驚人
2, 佢係高風險投資,因為太多垃圾債券(其實無話好唔好,你承受到就得)
3, 跟據 Benjamin Graham 係 The intelligent investor 入面做過統計,只有極少(around 10% 的基金可跑嬴大市,但仲未計消失左既基金)。
4, 上面有師兄話呢隻基金玩埋期權,但我唔識睇所以可能要再三 FC。
5, 最後,亦係最重要一part 係佢太複雜,佢買得咁散你好難分析到個風險係點,唔通逐份公司年報睇咩,實睇死。

相比之下,點解唔買美股voo 呢? 唔使煩又穏陣。
如果回報個part 我計錯左歡迎其他師兄話我知,感激不盡。
明白哂 唔該師兄 同時都有買QQQ同IVV
醒目

其實如果用埋72法則分析去分析呢隻野,72 / 收息(10% - 我用最保守估計,當佢隻野不斷跌), 你用大概7年到就回到本,當然大前題係呢隻基金仲係度無破產。
真的錯了
1.呢隻基金係由成立時已經派八至九厘
2.基金年費已從基金價格反映出來,即係上升三成已包括已收了投資者的費用
唔好意思師兄,唔係好明白,方唔方便好簡單咁寫應該點計?感激感激
買過,擺左兩年,賺息蝕價,打和,放左。
唔建議買。
姐係好唔好?我見佢個單位價格真係5年黎都跌緊
佢有冇派本金
我會買btz
bbb 級最低投資級債卷
加佢會槓桿借錢再買多d
穩穩定定每月收錢
No la, 風險太高
你地都係跟保險公司買?有無人係出面買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞