隻基金每個月都派息咁著數?

51 回覆
4 Like 17 Dislike
有朋友買左隻 "安聯收益及增長基金",我睇完個簡介,發覺有d伏,但唔知有無睇錯,希望各位師兄可以指教一二。

https://hk.allianzgi.com/zh-hk/retail/products-solutions/retail-funds/allianz-income-and-growth-am-hkd#

基本上你野一年既股息係 10.85%,點解可以咁高息, 係因為垃圾債券(信貸質素評級 – 高收益債券: BBB- 以下 = 28.8%) 及 (信貸質素評級 – 可換股債券: BBB- 以下 = 14.85%), 投資組合有43.65%包含高風險債券,其實靚既債券,通常都係2.5-4 厘, 你可以去

https://www.cmu.org.hk/cmupbb_ws/chi/page/wmp0100/wmp010001.aspx

睇睇,買得債券,係貪佢穩陣,要知道債劵同股票既分別,如果咁高風險就唔應該買,同埋佢包含太多唔同類型既垃圾債券,要check 要逐隻睇。

呢個基金只係成立左幾年,由03.2013 - 03.2020,自成立起總回報只有35.74%(唔計派息),平均年回報只有5.x%, 如果你同 S&P 500 指數 voo 比,年化回報由2011-2018 11.26%。

隻基金收1.5% 管理費, 而 voo 只係收0.03%管理費, 用一年計睇落無乜野, 但如果隻基金揸20-25年, 複式計管理費係好金...

表面睇個息好高, 但風險都幾高, 我唔知佢幫你買左乜野 (高收益債券: BBB- 以下) = 垃圾債券, 所以會賺息蝕價.....

一句講晒,風險太高,買唔過。
income and growth 咁多年 呢家先黎講?
咁如果s&p 2013-2020呢
Apple to apple 咁比較會公平啲
u are right
你講邊隻先? S&P 定隻垃圾機金?
賺息蝕價
Push push
Push
我覺得佢波幅上落可以同股票有得比
買SPHD啦
比著你會唔會買?
Voo vs 佢?
留名學野
Yup
呢隻野 係股債混合, 入面有行option +買hy bond 所以做到高息,所以市況橫行買係ok
其實就咁睇佢總回報有15%一年,可以話叫做跑贏大市,但係呢隻基金太新只有七年歷史,生意唔好可以唔派息俾你,管理費太貴啦1.5%,如果你揸隻基金25年,佢會蠶食你總回報25%。之前我上網睇過,有冇師兄可以Double check ,蠶食總回報25%呢個數啱唔啱。
可唔可以講多少少 如果計哂d息同佢所講既回報 都係蝕?
我見佢個每單位價格係keep住跌 係咪咁解?
我明天再打出黎,你等等我
個個月出糧我買MYI MYD唔好
http://shawntsai.blogspot.com/2018/08/myd.html
6% 一年?
買咗1M喇
呢隻基金係買三分一美股,三分一美國可換股債券,三分一低評級債券。照正常呢隻野大約有四五厘。但佢派得十厘出嚟,主要係佢沽出期權(sell call option)俾企業投資者,收佢地期權金,再將呢啲期權金化名利息派俾買咗呢隻基金嘅客人。

好處係,當個市橫行,投資者就會賺多息。當佢個市跌,高咗嘅息會幫你填到台(或部分填到)嗰氹。

但當升市時(特別係大升),買咗期權嘅企業投資者就會行駛佢地嘅權利,食咗基金盤股票上升部分嘅利潤。

所以解釋得到,點解呢幾年美股升得咁勁,而呢隻基金得三成幾回報。係因為每次大升市,就會俾人食咗個利潤
巴打邊度睇到佢地沽出期權?
咁而家呢種陰跌市呢?係咪都會蝕?
其實你去買baby bond大把bb bbb- 都有6.5+%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞