「有圖慎入」頭皮係出咗咩事?

169 回覆
20 Like 44 Dislike
真菌感染,香港頭
只可以講右邊呢知香精油唔啱我個膚質
洗咗百幾蚊買幾個冇用

支嘢原來仲係我間房
我都試過
睇個皮膚專科 食幾日藥 搽下藥水
加一星期用1-2次Nizoral 就冇事了
平時用番普通洗頭水就得
反而枝野救返我 試過萬0所有洗頭水都唔掂
大陸野都用
廢 唔好kai
好似話曬傷左然經發緊炎
果時睇左皮膚科醫生 比左有藥用既洗頭水同埋消炎藥 洗頭水一星期揀兩日用 一個月後覆診
一個月後頭皮少左好多 但都叫有 醫生話唔會好 要keep住短頭髮同埋用溫和既洗髮水
之後有一排又好差 睇中醫果時中醫話試下開藥比我 又真係少左好多 中醫角度話胃熱/濕都會引起頭皮
之後物色左5,6個牌子洗頭水 上面巴打講既sukin都唔差 但武肺果排iherns有排成日無貨 於是呢排轉用aveda就真係成個月都無咩頭皮 當1,2日就點都會有
咁有冇出現脫髮問題?
無 不過頭皮一發果時好似落雪咁
皮膚問題都冇得救,咁奇怪?但冇脫髮都算係大幸!
好似話曬傷左經發緊炎
果時睇左皮膚科醫生 比左有藥用既洗頭水同埋消炎藥 洗頭水一星期揀兩日用 一個月後覆診
一個月後頭皮少左好多 但都叫有 醫生話唔會好 要keep住短頭髮同埋用溫和既洗髮水
之後有一排又好差 睇中醫果時中醫話試下開藥比我 又真係少左好多 中醫角度話胃熱/濕都會引起頭皮
之後物色左5,6個牌子洗頭水 上面巴打講既sukin都唔差 但武肺果排iherbs有排成日無貨 於是呢排轉用aveda就真係成個月都無咩頭皮 當1,2日就點都會有
對塵蹣敏感既人都會有呢個情況,可以用硫磺皂洗頭,控制塵蹣數量,減小頭油塞住而發炎褪皮。
剃光晒佢睇吓咩事先,同埋搽藥膏都方便啲
硫磺皂可以晌裕華買,使用時要留在頭皮等一D時間。
鳩up就易地中海得返幾條毛都唔捨得剃光啦
唔好再起 惠康百佳 買洗頭水啦

個d 洗頭水 太多香料 越洗越衰

之前用個d 惠康 百街個d 洗頭水用到d 頭皮
紅晒 勁多頭皮 出油 d 頭髮都幼左

去萬零買 日本仔洗頭水啦

我用開maro 真係差好遠 又爽
以前小學細個有試過一段時間都係咁,d頭皮好大塊,仲有層油咁...之後去藥房買洗頭水,藥房條友話呢d係真菌黎..
好撚恐怖呀屌,好彩本身頭髮有顏色唔洗染
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞