「有圖慎入」頭皮係出咗咩事?

169 回覆
20 Like 44 Dislike
去買支叫Clobex 嘅洗頭水,約$250. 但唔係間間藥房有,去MK山東街某藥房買。返到屋企唧5蚊銀咁大嘅洗頭水出嚟,搽喺有頭皮嘅地方,然後等10分鐘再沖水洗,保証你冇曬頭皮。再有嘅話留起D頭皮俾我當麥皮食
多謝各位
皮膚問題都冇得救,咁奇怪?但冇脫髮都算係大幸!
下世小心啲
發炎 要睇醫生食抗生素
利申:試過
細個試過 以月計無洗頭
冬天又細個, 無油無汗 所以無洗
最後個頭就R到依D野, 洗番頭就無事
除左病之外
出現呢種情況多數係唔乾淨 根據返自己生活習慣搵原因
我之前同你樣 去睇醫生都話係樓上個病名
叫我去買支洗頭水叫sebitar 80幾蚊only
雖然佢有開藥膏俾我
但我覺得枝洗頭水有用d
試過, 用瀟灑洗頭水搞掂
順便一問如果頭皮易敏感(包括會有頭皮屑or 頭瘡)有咩洗頭水岩用?
冇限budget
我都係用呢隻醫頭皮 , 旺角 shampoo.hk 賣 $135/250ml ,

唔好買1L 裝 , 一定用唔晒
如果本身頭油多,可能係脂溢性皮炎,我都有咁既情況。平日洗頭水可以用施巴洗頭水,嚴重去睇下皮膚科醫生,可能會比有類固醇成份既洗頭水比你。
依家我情況好左好多,兩三個月先用一次類固醇洗頭水洗頭。

見wiki:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/脂溢性皮炎
巴打我都有好似樓主咁問題 又係勁大塊同個頭一達達紅曬 有無咩醫生好介紹
我都有
但冇係咁大塊
都係同一個問題?
樓主無嫁啦,你甩左出黎已經代表救得返都太遲,毛囊都冇哂
好快無頭髮
要怪就怪自己唔護理好
咪嚇人啦我之前都係咁 頭髮一樣咁多
多謝巴打 好有心
唔好亂講嚇人,毛囊唔會因為咁甩出黎,只會因為炎症或雄性禿而毛囊萎縮,生長唔到健康毛髮,樓主仲未到咁壞情況,但要正視唔可以拖,愈拖就愈容易變成發炎,而炎症好難自己好,絕大多數人都要食藥消炎!
去頭皮系列
一般藥房唔會有
一定要去代理商美康買
呢間野有部頭皮機
普通顯微鏡 可以免費試
但個sales會Cell你野
瑞士嗰支去頭皮香精又係廢

洗完唔好即刻沖水 掩佢兩三分鐘先沖水

同埋可以考慮食維他命
https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/videos/189350878990129/?vh=e
用咗一個禮拜完全冇效揼撚左
又要掩成八個鐘 又有浸臭香精味
直接用施巴去頭皮嗰隻已經搞掂
我用過志雲大師個隻 藍色殺菌個支真係work
用左一支之後轉返普通野冇返發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞