有冇人考完牌想買車操車 整條片你地睇

259 回覆
314 Like 6 Dislike
多謝
學到野,謝謝師兄
巴打識唔識換波棍粒燈泡仔?係唔係要拆好多野?
留名
你講個波的?好似就咁逆時針扭就鬆到。
如果你換波棍塊皮先麻煩d
唔係呀 波棍座顯示p波d波入面粒燈泡仔
好似要拆馬鞍先換到?
係要拆馬鞍先換到
難唔難拆?
師兄你係揸緊咩車先
Jazz Gd1
我自己都未拆過
上網睇到人地點拆

應該唔洗拆到咁
我見佢拆左手制前少少,馬鞍果度有個好細嘅蓋開始做
同埋你望下Gd1嘅馬鞍後面杯架果個位有冇螺絲
我唔記得有冇
唔該巴打 我試試先
LM
新車又有乜要試?
樓主 我想買架2手mazda3 有無咩要注意? 2-3萬幾

出去試車 係咪跟住你啲片咁做就ok

試完車 係咪一定要搵hkmi驗?

事關岩岩拎牌 乜都唔識 出到去好尷尬
新車冇架喎,試車都係試個感覺,操控果d岩唔岩你心水
應該咁講,我條片係比大家約試車,都起碼知少少點睇點試,唔洗人地話乜就乜
做法都有好多嘅
未博取都可以去車房/hkmi果d幫你睇,都係比返錢
到時check完買唔買就你去決定
因為hkmi好似係私人,唔係政府驗車
所以hkmi話架車ok,係續唔到牌費
到你博取話買車,而架車準備續牌費,就要去有政府認可做驗車嘅車房或者政府嘅驗車中心驗車。自己去就淨係收585。你比車房搞咩包驗果d可能收你千幾2千果d亦得,其實千幾兩千銀入面有585係比政府的
咁我出去
比如買2-3萬幾

係咪睇下架車有咩問題 無就上車試行
之後去車行驗車 ok就比訂?

跟手就約埋轉名

而家疫情好似無得walk in整

如果想盡快搞掂
除左帶訂金 住址證明 仲有咩要帶?

啲人話要簽咩臨時合約 個合約又邊到黎?
試車-> ok就落訂 ->
整合約就自己搞就ok,手寫求其打幾隻紙都得,最緊要有大家簽名、日期、大家同意咩價錢、誇張米寫埋電話、身份證頭幾個no.、落左幾多訂(大家要有copy)
-> 約轉名(係米要排期?) -> 搞掂曬比埋尾數、再保守d比曬錢再整張紙話交曬錢
轉曬名拎張新嘅牌簿拎埋去驗車 -> 買燕梳 ->續牌費

車主要返個車牌no.,你可能又要攞返個新嘅,但我都唔知點搞
帶錢,住址證明、車牌就ok
[url]好視乎你揸咩車,要揾到throttle係邊就揾到條威也
假設引擎打橫放,有d係引擎後上方會見到一條威也,好似我架fit咁
有d都係打橫放,但throttle擺到斜曬咁
打直放嘅話就好睇邊一邊係入氣就會見到
如果都覺得困難,試吓見到風箱再慢慢順住睇,睇吓望唔望到個throttle係邊,通順肉眼都會見到,唔會太入[/url]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞