美國模擬2030年在太平洋與中國衝突 美軍將會戰敗

151 回覆
275 Like 6 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1526663

美國模擬2030年在太平洋與中國衝突 美軍將會戰敗
2020-05-17 HKT 15:17
許敬軒報道
英國「泰晤士報」引述美國國防部消息人士報道,五角大樓模擬2030年在太平洋與中國爆發海上衝突,美軍將會戰敗,而且難以阻止解放軍武力攻台。

報道說,美國國防部進行代號「大開眼界」的兵力推演,預計2030年中國將擁有多艘新型攻擊潛艇、航空母艦及驅逐艦,美軍疲於應對,最終被解放軍壓倒。

分析又發現,美軍印太司令部區內每個基地,正受到中國的中程彈道導彈威脅,當中以關島的情況令人特別憂慮。預計有關分析,將會列入美國國防部在夏季發表的中國軍力報告內。

美國智庫戰略暨國際研究中心認為,台灣是中美之間最不穩定的因素,可能升級為戰爭,甚至引發核戰。

大家點睇

我覺得係藉口拎多啲錢加強軍備
你唔等到2030年先開post?
要打就襯佢羽翼未豐就打喇
以大陸人力財力根本就無可阻擋
支那連火箭技術都未完全掌握到喎
英國研究
得啦得啦,出咗等6個軍種要加軍費
支那黨幾百人控制14億韮菜

美國佬係比較難鬥
支那又然
可能
而家唔好話港澳
大半個地球已經要跟支那套政治正確
再唔趁而家打柒佢地球玩完
軍費加多個零俾你。。
美國撚緊狗
繼2020武統台灣後又一力作

2030 擊敗美軍

唔好柒啦你班支那狗,香港都未撚敢落黎仲好意思話打美軍
奶共帝國唔知今次又收左幾多錢
說好的外星科技
呢排咩事,中國早排話自己唔夠打一定輸
而家到美國話自己唔夠打
美國國防部成日都出呢啲報紙R軍費
而家美軍三個航母艦隊係大陸側邊睇實,
大陸連郁都唔敢郁
十年後就可以發展到擊敗美軍? 可能性絶對係零
全部變晒人間爆彈都玩撚殘
睇岩既 搵番D 位拎經費 做好準備第六軍
加軍費/準備開拖
今次武肺成件事堅辣慶左美國
支那班傻鳩仲以為自己好醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞