想入行細木工 有啲問題想請教下咁多位

63 回覆
1 Like 0 Dislike
ching如果想去台灣學木工,可以search咩 keywords
巴打係咪返緊? 我都係degree畢業, 但想搵門手藝學, 覺得木工都幾正, 但係上網唔見請人係咪都係要識人先得
冇 返緊其他 搵唔到路入行
不推文啊
想跟師兄學嘢 係咪都係tg你
失業左3個月,唔想繼續返寫字樓,好似做落去冇前途,宜家都想揾返門手藝邊學邊做
好似唔識人都難入行
報左一年細木全日制
等你報告
估唔到呢個post都一年前
希望你可以救下其他迷惘嘅巴打
btw 不推文
10個月後睇到呢個post巴打覺得上堂上成點
留名
仲有無人個呢個post

呢家3x 歲想轉行做細木工 係咪直接出去搵工就算?
睇嚟你好迷惘先會搵到嚟呢個post
依家係搵唔返本身果行所以想轉行?

有冇時間?等唔等開飯?有冇熟人?

應該得3條路揀

1) 建造業啲課程 聽講一路讀會有津貼 不過時間最耐 好似full time讀書咁

2)搵啲裝修公司 做住先 我估點都有650蚊日? 唔包學到嘢

3)熟人介紹 人工可能再高啲每日 同埋應該肯教你嘢

第1個選擇應該最易拎到牌 因為啲課程通常包埋你考

2,3就可能要做一排公司證明再去考 pass先有牌

利申:唔準 當年開咗post冇入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞