想入行細木工 有啲問題想請教下咁多位

63 回覆
1 Like 0 Dislike
木工啊
就係想學傢俬
我見好似係教基本野啦
但係佢話會有工作介紹
我直接出去搵就同下面講既一樣
遇到藍絲廢佬又唔走得
我之前返雜工果陣都係咁
搵左一輪
好似都係話讀書多
CIC聽朋友講係教裝修木工
如果你想學fine woodworking,
即係靚既手工實木傢俬既話香港應該好難搵到相關課程
一來香港已經好少本地造既傢俬,因為人工租金成本太高
所以好多時都比哂大陸同東南亞廠做代工
最近可以學到既已經係臺灣,個人覺得性價比幾高
但問題係學完之後,返到香港都比較難搵到相關既工作
香港需要既係裝修佬多過傢俬佬
好想知十成點得黎
木工有後生入行肯做又唔on99
根本好多師傅肯教

番完學出黎去到現場做咪又係要夾師傅做
有得係台灣做落去又唔係話得
你話學係指有課程係台灣讀定係其他方法

睇其他post話有時裝修佬就係包埋造傢私
但係又有人話都做得落去
我睇勞工處都見到有4,5份請木工學徒
雖然唔知實際個工作內容係咩
即係其實都要人教
所以直接出去俾人教?
我覺得係 起碼人工高啲先

2. 就係係勞工處搵木工學徒 人工見到都會有萬幾
不過我就唔知點樣揀公司 有啲擔心會中伏
仲有如果跟人做學徒唔知個牌要點處理

個牌可以之後考番 同埋個牌其實無用(現階段)
公司方面真係要睇彩數不過呢行好既係夠自由
唔洗一定打死一個老細工

Btw 做學徒初頭都係做啲手板眼見功夫
幫啲師傅彈下墨 修下螺絲咁 幫手裝下櫃咁

其實木工呢行十個師傅可能用十種唔同方法做
但都會做到同一樣效果出黎
如果你出去做 可能仲可以學多啲野
你住藍田?不如我介紹個木工師傅比你直接入行啦😂
講真 識人直接入行係最好
Btw 我唔知讀完細木工出黎啲公司認受性有幾高
讀完出黎都係做學徒?中工?師傅?
所以希望有啲讀過既巴打可以比多啲資料你
加油

多謝Ching
我OK啊
方唔方便傾下detail?
咁香港地有cert點都好過冇Cert
出黎我估已經係中工(考完試
依家對人生都仲係迷惘緊
最衰都係共產黨
咁正
可能我唔好彩
十個師傅十個都 藍
甚至發黑
好多人入行呀
為錢就唔係為興趣
返完學有個底
二 上手好多
你而家係返工
唔係返學呀
你返工就如你識曬所有嘢嘅
唔識你都要想辦法自己做
叫你做乜就做乜
佢教你佢冇著數
玩下你
搬水泥
做啲雜工
乜都學唔到呀
全靠自己偷師
有個牌點都好啲
信不信由你
巴打係想整傢私定係落場做木工
兩條路好唔同
我而家整緊個工作室打算整本地小木作
地點好近你

btw上面有巴打話而家本地傢私製作式微我好認同,大陸嘢的確係平,但如果鬥質素的話香港嘢唔會輸。有興趣的話可以tg你
wow
你落場個場定義係咩
其實我好似係對「木」有興趣
tg介唔介意你留
我發現我個id帶有少少個人資料
thx
其實會唔會請白紙
有D講明話請學徒的工
咁應該係話要白紙掛
千期唔好做墨斗 責任大壓力大 唔同佢地行業 去到一個新盤全部野又由頭黎過
宜家做管工洗鬼識睇圖咩 十個管工八個都係指意墨斗既 做接線生得啦 俾人屌人屌下人又一日

申利 墨斗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞