中學校長會主席:教育局要求取消試題弊多於利

134 回覆
898 Like 12 Dislike
啱,所以你唔好吠啦
醒水就知
起共產黨面前,有地位既企硬反而有着數
跪?利用完無價值咪掃走你囉
新界校長會先係
呢題marking scheme 應該係
「不同意,因為這段歷史只有絕對單一觀點,沒有作答討論空間。」
數學點樣有兩個答案幾種唔同做法都會出到同一個答案
root 4 = +2 or -2
Step 都係有分 試卷上嚴格黎講都係答案
Prove 類型題目就係其中一個例子

少少off topic
取消試題嘅做法有好大問題,有啲考生可能花咗好多時間答呢條問題,咁樣就全工盡廢,對呢啲考生好唔公平,唔知有冇得jr教育局呢個決定
幾十年的歷史、教育局只睇到八年
最多兩分
就算唔黃都唔係叫藍
定係想屌到人變藍?
I would say there are 1 answer: there are 2 roots, namely 2 and -2 to the equation x^2 = 4
one cannot get full mark for ansering only 2 or only -2

between, root 4 = 2 ONLY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞