中學校長會主席:教育局要求取消試題弊多於利

134 回覆
898 Like 12 Dislike
RTHK

中學文憑試歷史科試題惹爭議,教育局罕有要求考評局取消有關試題。中學校長會主席鄧振強認為教育局的做法是弊多於利,關注事件會否為學術自由及專業互信帶來衝擊,又質疑政治凌駕教育專業。他擔心事件是否意味有些歷史論述、甚至「紅線」是不能觸碰,同時擔憂教育局會否向學校實行「微觀管理」。鄧振強亦指,有校長及老師向校長會表達擔憂,說感到壓力,他稍後會約見教育局局長。他又擔心事件會否影響有志的年輕人入行,因為教師這個職業令人感覺不是很安全。

支持
用返 利多於弊呢個詞
開放式題目當mc題處理
當中史係數學咩得一個答案
數學有時都唔只一個答案啦
唔係
今鋪大把愛國老師都話教育局錯
Support
楊焗腸好明顯收order做嘢
連一個教師執照都冇嘅人有咩資格評價教育
唔係
算係保守得黎比較正常
校長會講人話
再唔企硬用哂支那人校長換血搞鳩你
振強不嬲好人嚟
可以睇返之前啲新聞

全部都係劇本黎,支共明顯想玩鎖國,要拉埋香港落水咁解姐

今次支共無異於同全個自由世界宣戰,只要解釋工作夠,大家真係唔洗怕畫面唔好睇

支共想攬炒,我地唯有奉陪,誠懇呼籲外資盡快撤出香港,以保安全

光復香港,唯有開戰

向愛爾蘭共和軍學習

向愛爾蘭獨立學習

光復香港,時代革命

唔想香港淪為支那賤畜之境,大家必須肅清中資,整頓“港漂”
https://lih.kg/1902243

中資禍港數十年,若不肅清,真香港人恐將不復存在
https://lih.kg/1810669

必須先紅後藍,否則中共恐成最後贏家
https://lih.kg/1809175

各位手足,任何行動不受傷不被捕真係最重要
乜原來佢唔係 registered teacher?

外行人管行內人

就如孫中山喺清朝朝廷眼中都係「反對派」、「造反份子」、「暴徒」、「策動顛覆清朝」

中華民國立國後獲譽為國父

其實「歷史」,從來就係由政治勝利嘅人編寫,從來冇單一絕對正確觀點

況且今次係開放式題目,畀咗啲資料你,
問你同唔同意,同埋原因為何

如果你係話有問題嘅,覺得歷史只有絕對單一觀點,
咁不如改晒做 MC卷,全部揀 yes / no
反佢檯啦,仲要毛澤東自己講過唔止一次,你叫我點教
呢條撚屌有咩權威資格話件歷史事件無討論空間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞