MLT 考試 one tick pass

83 回覆
2 Like 5 Dislike
MLT,即係 medical labaratory technologist ,中文名叫做醫務化驗師。係政府做起薪差唔多20K。呢個人工對大部分既pure science人來講都係一個福音!!
我之前上香討果陣無意中發現左呢個職業,因為我做野一路都搵得唔多,做左幾年都係15k左右,於是乎就膽粗粗咁係上年七月報左MLT part 2 registration exam。考試係十一月舉行,過程中一路都好多野記好辛苦,又唔知頭唔知路,所以都好驚會炒。(一次成千七蚊,好貴) 到左最近呢個月終於收到MLT board 寄來既信,話我考試pass左,我終於可以同人講我係一個醫務化驗師啦,我終於可以話比人聽我有牌啦。
     講番正題,其實只要有心讀,同埋知道考試既遊戲規則要考到個牌根本唔難,好多人話合格率好低但我照樣可以one tick pass. 
   所以我都鼓勵讀life science或者biological science既graduate去試下,可能只係一個考試就可以改變你往後既未來。共勉之。
有咩想問可以email或者留言,一定會盡量解答。
考返黎個牌是咪冇得升part 1?
留名
有書可讀架,內文咪講左lol
岩岩Cu secret 先睇完呢篇
半途出家係咪真係有人請?
精算都可以比stat人考,但考到都冇咩公司會請呢批人做精算師
半途出家係咪真係有人請?
精算都可以比stat人考,但考到都冇咩公司會請呢批人做精算師

真係有人請,我有個朋友都考到,比HA請左,我考左試等緊process。
唔多識玩連登,點樣可以pm或者contact到大家?
唔多識玩連登,點樣可以pm或者contact到大家?

telegram
你喺CU secret出完哩到又出

你係咪本身爆4 first hon dean list果啲bio人呀

我哩啲垃圾半biochem人都讀唔掂U既野

曾經想行一條考MLT既路 奈何咩都唔識 走向又唔知係點

你係咪本身爆4 first hon dean list果啲bio人呀

咁岩既,我都係biochem,仲要2nd low
Chem major讀唔讀得黎

呢個真係要等board判先得喎,我果人傾向唔得,太unrelated la

下 我以為你真係biological sci姐係cu bio major

咁biohem都好啲 但係你一開頭係做咩工 之後又點樣開始考MLT既路 可唔可以分享下

可以加密或者留tg傾既

下 我以為你真係biological sci姐係cu bio major

咁biohem都好啲 但係你一開頭係做咩工 之後又點樣開始考MLT既路 可唔可以分享下

可以加密或者留tg傾既

mltonetakepass@gmail.com
開左個email同大家傾,因為驚有人唔用telwgram , 答番你先,我本身係做lab既,但同mlt係unrelated,報比board果陣都無申報自己既工作。
係見到有同major既人想考,我見可能可以搵多d就開始左呢個故事。
telegram應該都唔少人識用

我照email你先

呢個真係要等board判先得喎,我果人傾向唔得,太unrelated la

我都係讀chem
都發現左e樣野,但係好似chemistry 唔比考
個陣AL 考phy chem bio

係唔係要等佢approve左先交錢再考?

我都係讀chem
都發現左e樣野,但係好似chemistry 唔比考
個陣AL 考phy chem bio

係唔係要等佢approve左先交錢再考?

咁即係外國讀同類科系/外國做呢行既都可以考?
咁即係外國讀同類科系/外國做呢行既都可以考?

當係得啦,理論上應該無咩難度。
我仲等緊下年HTC,好彩入到,出黎都唔知HA爆左未

做咩揀讀書唔考試阿?
已email樓主 得閒可回覆

btw 請問HTC係咪讀兩年考試合格就有MLT牌

樓主既approach係直接考MLT牌既試?
出年bio sci grad, 可以點入行
首先要考咩試同準備咩野?
一直以為poly個科先做得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞