學program學GO好唔好?

134 回覆
21 Like 4 Dislike
樓主冇覆過post 學嚟搵食同玩玩下好唔同,玩玩下嘅,咪玩咯,樓主係咪覺得蝕底咗啲乜?搵食嘅話,學一隻programming language都扭扭擰擰咁,第時點學第二三四五六七八隻?樓主要學嘅,係learn to learn
各位嘅回覆我都有睇到,喺我自己答唔到嘴啫
真心想睇下邊樣野cover得多啲通用啲,自己有玩過下python黎做data嘢,難嘅唔多識。
唔係扭擰,了解多幾樣嘢唔好咩?因為本身唔喺IT出身,接觸面有限,所以都要靠前輩們指點下。

你無用過 gorm?
goroutine 同 multi-threading 唔係exactly 同一樣野

Go可以係OO, depend on 你點寫.
Go 嘅standard library 相比Java/C#/Python嘅 全面好多
syntax又簡單, 好容易上手
由Go開始係個好選擇

但係Go 簡化咗好多其他language general 嘅syntax, 之後要轉番出去學其他就要用多d時間
gorm好垃圾......

我用microservice寫法 in some sense 避開左 gorm d伏...
明明 OO 係concept
js 都可以有OO啦
與其特登揀個language去學, 不如多認識下programming concept / paradigm, 聽下咩叫package manager咩係multithread咩係microservice咩係orm、仲有好多industrial pattern / anti-pattern, 然後以呢d基礎知識去理解唔同language係唔同情況下的好壞... 到你真係需要用既時候, 先開始學會更efficient
有句我最鍾意講

雖然D人話C++係C既OO版, 但其實C都可以寫到好OO
D人個底唔好咪會咁講
都係睇下你點寫 但而家唔寫OO 都唔會死人
microservice寫法拆到勁細可以完全係code既層面拋棄OO
你可以行k8s 咁都可以叫microservice既
不過我寫microservice 都係行serverless 掉上lambda
上面話Go 5年會無果條友
知唔知docker/kubernetes用咩寫呀
唔少cloud infrastructure都係用Go寫
唔同Python ORM唔岩Go
Code generation + dynamic query building先係正路
Code generation有xo.xo
SQL query builder有squirrel
https://github.com/Masterminds/squirrel

不過我個人唔係太鐘意squirrel
xo.xo都麻麻 postgresql template有bug 但maintainer唔理
我個人整左套code generation + query building toolkit可以將Python SQLAlchemy query objects同models轉成Go code
Static queries用code generator去gen
dynamic queries用query builder去整
感謝分享
有一個幾popular幾ORM framework叫SQLBoiler
佢可以自動inspect係既database 去generate一堆Go code出黎
不過SQLBoiler既internal caching mechanism 真係on9到極點
每款model都有個global R/W lock去protect住個in-memory cache
而且所有queries都會經過個cache
先唔講multi-process cache consistency
淨計performance都已經唔掂
完全係無腦既design
不過如果你唔care performance
可以去試下
就咁睇 好似易用過Gorm
想搭單問下,go, python, c#呢三種language喺處理超大xml上面邊個performance會好啲?
xslt,xpath?
go
如果你講performance

視乎你見到呢隻go吉祥物開唔開胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞