學program學GO好唔好?

134 回覆
21 Like 4 Dislike
無Java role但係有垃圾Java repo
我又唔係咁睇,我覺得會Julia Rust Golang三國鼎立,跟住好多網站開始會用WASM
Deno
Dart
想餓唔死就java
想有啲搞作就python
想餓死就c++
想為興趣就go

利伸 鳩up
收皮啦 我做java個時就黎餓死 轉做c++就可以餐餐大魚大肉

利申 真人真事
垃圾lang配垃圾syntax注定唔會有啲咩進步
咁就好快會衰退
當識多樣嘢囉
你人喺香港就唔好啦
Endorse
java 太多供應?
Go google 出
cncf 八成project 用go 寫
真係際遇問題😂做緊Java , 唔敢話大魚大肉,但肯定唔會餓死,反而做左十幾年野,冇一間公司用C++
話說香港有間hedge fund 玩呢樣
C++ 一係餓死,一係發死
可能兩樣都有😂所以咪話際遇問題
以前見工都有公司interview 話請C++既,不過冇請我,之後見工冇公司再話要識C++啦

利伸:FG搵工亂鳩咁send CV, 冇刻意搵寫邊隻languages
佢C#打手黎
反其他lang好落力的
你做開個field唔駛快/大運算量 唔代表其他field唔需要
C#
我有講過其他field唔需要? 由我第一個reply已經話係際遇問題,C++同java 都一樣有公司用,只係你有冇遇到

配合返你語氣,你做Java 做到餓死,唔代表其他人都係
Jm9
1. 餓死唔係我提出先 係#29提出既
2. 我覆佢個時明確講緊「我」 而唔係General 用意係反駁佢話C++ generally餓死 而唔係話「我」係General case
3. #45唔係我黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞