[戰犯]何式凝炮轟海港城女示威者煽動恐同情緒

271 回覆
1012 Like 107 Dislike
瀝瀝在目
第一批冇命嘅手足就係佢搞出嚟嘅
你呢科最多左膠
咁又未必
social science都包好多科嘅,淨係政政同sociology個mindset都差好遠啦,我覺得左膠嗰啲係sociology多

利申:心理學L,都算係social science,好撚憎呢隻戰犯
佢做左三十年gender studies ,佢對呢d敏感好正常,同埋個套理論係包埋我哋對佢既批評,所以係無可能鬧得醒佢

無視就好
大家其實唔使再當隻戰犯係同路人,見到佢個post好多人都留言咁講
得罪講句 一個洗碗清潔工嘅實際價值都大過一個gender studies graduate
指出抗爭者用咗帶有sex racist嘅字眼有咩問題
唔係一句"手足"就大哂可以隨便racist人
咪即係劉細良話齋左膠讀書讀壞腦
呢集好值得聽 一個讀左書嘅人講左翼思潮嘅過失
https://youtu.be/aA34L4oTFG8
link?
faggot有咩問題??
因為呢啲字眼 只係習慣
唔係話改就改到

當事人使用 唔一定針對同性戀者
佢用呢隻字未必係對同性戀有惡意

例如你講粗屌你老母
你個腦都唔係浮現陰莖喺人地啊媽個嘅陰道抽插
只係習慣上呢啲係鬧人嘅字眼
你只係用嚟表達你嘅不滿情緒

挑剔呢啲字眼 唔practical
例如你只係講個屌字 如果無限放大
其實都已經展現緊男性霸權 忽略咗女性地位
咁我地為咗唔sex racist 大部份粗口已經無得用
唔好貶低清潔工
佢哋好辛苦
其實無咩
只係一般人好難接受學者會係咁fucked up 既日子係FB做出類近捉錯字既行為
https://youtu.be/87yGQUb_FTA
我覺得沈旭暉講得更清楚
基本上何式凝、黎明、蘇哲安都係玩緊去情境化、去脈絡化既原教旨主義,用左派既理論攻擊抗爭力量(但你從來唔會見到佢地以左派理論批擊中共反人權/歧視),為中共從戰狼式外交、小粉紅式民族主義等以外,開闢出新既打擊面
我有佢ig: princejoyce
推呢個
唔怪得佢寫得出支持tvb 賓妹搞亂人哋屋企嘅文章 哇係咩身體自主嘅權利 (咁正印Sammi唔使有權利咩) 差唔多一年前連登已經post過 俾人噓

仲有佢啲思想好多奇怪原則 完全理解唔到
不單止對大局冇幫助 反而拖累
無得咁分

利申:讀soci, 獨派
所以佢之後長期做一個已婚男人既SP嘛
而佢又夠膽寫專欄講呢樣野

自己得唔到 然後講好多原則嚟安慰自己
嗱呢啲真係共諜啦
佢, 仲有果個大陸閪黎明幾時死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞