運輸署 留牌 過戶

215 回覆
0 Like 2 Dislike
賣家入箱 上網check到已轉我名
之後運輸處係打電話通知上去拎?
唔留牌直接轉名 大概幾多日呀
預約上去過戶,排隊就搞掂
擺箱起碼十日
我車牌都係WU + 3個字
預約最快可以即日
師兄架車係你個名? 有新車揸,聽到都覺開心
你比晒錢佢?最好等轉晒名先
想請教下,買家話上完架可即時比全數,等車行搞過戶
大家簽返份野証明比左錢後所有法律責任由新車主負責,咁樣有冇問題?
但如果佢冇買cover note又拎左我架車去渣,有事咁點計
有冇手足今日出完新牌可以報告下去到咩number
唔想要WU但係星期一過戶
有事就口同鼻拗,好麻煩
最好等轉左名先一手交車、一手交錢
理論上, 你TD25 張form 都有交易日期.
你可以check 埋佢covernote 先比架車佢
BTW 點解要等車行搞? 你要留牌? 唔駛留牌, 就直接一齊去過戶啦.

我見TD25 入面warning 個部份, 有寫過戶72小時內要交form 到運吉處, 所以我估應該係以TD25 入面個日期作準

(三)車輛過戶後72 小時內,本通知書的正本須由新車主送交運輸署署長,舊車主亦須向運輸署署長交出副本,違者可被判罰款$2,000。
(四)車輛過戶後,以前任車主名義購備的第三者風險保險單隨即失效。申請車輛過戶前,新車主必須以其本人名義為該車輛購備適當的保險。任何人(包括
登記車主及司機)在道路上使用汽車,有責任確保有關汽車已購備有一份有效的第三者風險保險單。假如違反此規定,即屬犯罪,可被處罰款10 000元
及監禁12個月;而其持有或領取駕駛執照的資格亦會被取消(由12 個月至3 年不等)。運輸署署長可拒絕發出有關車輛牌照或取消該車輛牌照。
一定係等轉好晒名先一手交車一手交錢
睇死佢都係心急想快啲揸到架車
但呢段時間有咩事架車都仲係你個名
有冇巴打知入箱搞過戶+續牌要等幾耐左右?
原來可以預約上去搞 賣家話要入箱 又要尻等十日八日
有無人試過套牌 ?
投箱要等幾耐?投箱洗唔洗擺埋而家張行車證入去?
想問問 網上預約過戶個陣要我填TD25簽名日期 但我約左賣家即日驗車 驗完車OK先即買 姐係TD25日期應該係驗車當日 但我網上預約個陣佢唔比我填未來既日期
甘我係咪要驗車完當日先網上預約即日過戶?定係網上預約個日期填錯都冇所謂既?
求賜救!
屌我都想問,book日期緊係未來架啦,個個同佢玩即日咩
求救
求救
4號入箱 希望下個禮拜搞掂
人牌加簽有無得預約?
日子尻填都得, 你要本身車主既資料先預約到
有無人試過
我即將要試 答唔到你
不過好似係要放埋行車證
期間如果要用車、你要另外補領多張行車證(要比錢買、咁你就可以繼續用車)
呢啲野最好搵車行代辦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞