[求意見]精神病患者嘅家屬,分享下自己經歷

65 回覆
15 Like 1 Dislike
醫院醫生有冇提議佢返日間醫院呀?
返下日間醫院下午有餐飯食,又有活動參加下,可以識下人
政府係用低成本嘅方法將你由最差嘅狀態拉番出嚟。根本唔concern基本生活嘅能力,更唔好講照顧到自己。你同佢講副作用點點點係唔會幫你,見你行到去見佢就當醫好你,見五分鐘開左藥就算。
私家醫生起碼會同你傾下個康復計劃,點用藥都有商有量,屋企人都係咁先醫好。
真心幫唔到手,最多見你情況差拉你入院。
早排個醫生打過黎同我呀爸講可以比我媽出院
我爸同佢呻左好耐,講放左佢出黎又復發我地家屬都好大壓力blah blah blah
個醫生都可能怕左我呀爸 個幾兩個月都無再打黎搵我爸傾我媽啲野

呢幾日個醫生又打黎講話覺得佢病情好左可以比佢出院 呀爸經歷過之前嘅經驗當然唔應承
因為而家我地又探唔到佢 睇唔到佢係點 之前自己係到笑係到講野個啲情況都唔知有冇改善
真係無咩信心接佢出黎

然後我媽打出黎 都依然話我爸同其他幾個女親戚有路
呢個同佢入院前真係無分別

如果唔係而家屋企得番我有收入 都可以比我媽試下睇私家呢個好似係唯一希望了
佢地好似除左拉入院都無其他更好處理方法
個時我爸頂唔順夜晚報警捉左我媽入院 ,話要第二朝九點先有精神科護士見
我陪我媽係急症間鋪滿軟墊嘅房等左成晚
唉 隔幾年就入院,真係心累了
睇下有冇辦法申請傷津,用嗰筆錢去睇私家
我媽好L有骨氣 講話無病唔要傷津
早幾年都有嘅,但佢向社處提出取消
仲cancel埋收款個個戶口
政府每四千蚊都唔要
話唔要政府錢喎真係激死我地

諗番早幾年我未讀完書
我爸要一個人養曬我地一家四口都幾辛苦
家屬真係最慘 最大壓力
又唔係嘅,係患者無能力表達痛苦姐。表達唔到先令到呢啲病咁難醫,活喺一個無人理解到嘅世界會好孤獨。患者同家屬都好慘,但係只有少數會求助,幸運嘅先可以回復正常生活。
我屋企同你情況差唔多不過老人家嚟成日幻想有人要迫害佢 隔離屋偷窺佢 落公園有人跟蹤佢 太陽哂入屋時就話有探射燈監視佢 無啦啦話屋企有人偷佢身份證加殺死我老豆 最撚癲嗰排就夏天著六七件冬天衫焗到自己成陣臭味+扔哂自己所有衫褲鞋襪出垃圾房 後尾叫白車夾硬送佢入醫院 話佢係被害妄想
因為精神病又唔可以話同佢做個咩手術切咗D有問題嘅嘢
可能你哋有時諗下香港醫療 比上不足 比下有餘
都叫做最差時有D專業人士係個安全地方保護佢啦
支持你哋 有咩上嚟分享下
貴到
btw其實公立唔係冇好醫生
但的確係少同好難遇到
我慶幸有個好既
睇左十幾年
你上網揾然後話佢應該自律神經失調
我話佢係自律神經失調係馬後炮既事,係醫生已經判定左佢有抑鬱同焦慮症而引發到咁多症狀,我先咁諗果時已經開始係,而且我冇唔依醫生講既野去做同亂咁黎,一直照醫生講既野比藥佢食。
其實絲打你地屋企已經對媽媽好有support架啦
起碼都仲肯理下佢
想食精神病靚仔
想問個醫生叫咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞