想養小型鸚鵡 有咩建議?

42 回覆
0 Like 2 Dislike
救命 勁得意arrr
和尚算係比較皮氣/貪玩

要靜真係太平洋/橫斑會岩你多啲

我屋企人本身都反對養,但養耐左都會同佢傾

下計,玩下
要有心理準備鸚鵡仔好痴身
痴身過狗,要花好多時間同佢地玩
屋企人養緊
仲以為和尚鸚鵡好佛系
不過太平洋好難搵咁
痴家到咩地方
只要係屋企都會想係你隔離

唔係就會係咁叫

不過都好睇性格

養一隻痴身啲

兩隻佢地自己玩 唔痴人
想問下love bird 虎皮 既毛會唔會甩得多到吹入家中?
想問下lovebird 有敏感養唔養得? 對狗個d唔惦養唔到 想養小鸚鵡
你隻野好令仔
會,基本上所有鸚鵡都會,品種之間既分別只可以講得上羽粉上既多寡分別,但所有鸚鵡既羽毛都係有生命週期,基本上每一條毛由生出黎當刻就注定會過一段時間甩出黎,基本上每日都會零碎地甩毛,而季節轉變時就更加會一大埋毛甩出黎,特別絨羽
唔該 咁你建議邊種雀同鸚鵡甩得最小毛?
如果講羽粉,love bird 彩鳳算少,但要甩毛小,唔洗諗,無一種鸚鵡甩毛少,因為甩毛換毛係鳥類物種生態黎,但其實就算羽粉少既品種,如果你養左,你久而久之你一定會見到屋企某d位有d白色「粉塵」係度,只不過相對其他品種叫無咩嚴重
如果講羽粉,love bird 彩鳳算少,但要甩毛小,唔洗諗,無一種鸚鵡甩毛少,因為甩毛換毛係鳥類物種生態黎,但其實就算羽粉少既品種,如果你養左,你久而久之你一定會見到屋企某d位有d白色「粉塵」係度,只不過相對其他品種叫無嚴重
唔該曬
咁妙網有無作用?
膠籠又可以?
紗網 打錯sorry
如果你想用紗網圍住個籠,係無可能,因為基本唔洗一日d雀就會咬穿個網,而膠籠有部分作用,但治唔到本,因為九成養鸚鵡既人都會放佢地出籠做各種活動,而當佢地一出籠,一拍翼,其實都係d粉會係空氣飄浮,只不過少羽粉既品種你未必明顯見到
唔該曬,咁可能要加多部空氣清新機 應該都只會揀小型鸚鵡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞