Mazda5 好過 Toyota sienta?

44 回覆
5 Like 0 Dislike
周街都係toyota既車 mazda既車真係少之又少 點解會咁?mazda同價位既車比唔上toyota?不解
Mazda 小型掀背咪贏哂
傳統觀念唔係咁易解釋
其實都多左好萬記架啦

https://www.statista.com/statistics/1068936/hong-kong-registration-of-private-cars-by-leading-brand/

無乜七人車種都有top 10
雙田有七人車加持
Mazda
新車無得頂
mazda5香港好似冇新既行貨
絕版㗎喇。

Mazda 5 2000cc NA, 可以揸得好平順好舒服,車身唔係好高揸highway都穩定。缺點係舊款,engine 係十年前科技,又無安全配備。但作為一架5+2 係扺買嘅。
唔關香港事
係連Mazda自己都放棄MPV
全面以5+2 SUV取代
你睇下尾期Mazda 5同8個樣就知
係上兩代Mazda 3 即係2011年嗰種樣嚟
即係Mazda一早已經放棄咗,連face都廢事lift
只計行貨同年份既話Mazda 5任何方面完爆sienta
除左保值方面.
新一代照計唔會唔夠雙田耐用
澳洲一街都係Mazda
香港主要都係因為以前ford時個印象麻麻
價錢比雙田貴 但內裝高一級 設備都齊全
外國,日本個堆安全系統 香港都叫做有
係完勝
mazda 5 係咪前後座都有冷氣?雙田細七好似冇
RX7:
多左好多mazda啦
咁買韓國車既...
08年後就有
我覺得係
淨係座位已經差得遠
仲未計新年份氣袋數量
維修無咩特別 係某d設計(eg 冷氣隔位置)比較on9
零件唔算貴 唔介意淘寶亦都有

當然香港地 豐田係值錢d
其實正常
suv 賣全世界
mpv 賣得亞洲幾個地方
細廠資源取捨

你估豐田咩
一車3味都仲得
有中排冷氣,凍到鳩都縮

我上一部係2011萬5,仲係英之賊轉代理前貨尾,當年新車21萬,已經有雙電門、中排冷氣
豐田係值錢,係命爭啲啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞