有無哲學撚入黎

34 回覆
3 Like 5 Dislike
無慾無求就根本唔會諗
雖然其實唔係好睇得出你嘅掙扎同完美主義/強迫症有咩關係
我諗係你未為個樣嘢賦予到意義啫
做任何事一定要追求實質結果?
咁你都可以學游水,但最後一生冇游過水,咁算唔算游水係冇實際用途?
同埋你點定義實際用途?
學咗自己想學嘅嘢,開心,算唔算實際用途?
買銀包嘅例子,佢唔係必需品,對物質生活可以冇咩影響。但買完覺得開心咗,滿足到渴望,精神上得到滿足,算唔算實際用途?
人生苦短,我覺得開心最緊要,想做就做。
攞你花式單車嘅例子嚟講,點解你會覺得佢嘅作用係娛賓?係咪背後其實你覺得事物嘅意義要建基於他人嘅認同?

利申完全唔識哲學 純粹發表下意見
所有野都有期限
食物會過期
車會爛
樓會老化
最緊要係到期限前享用夠本 無悔
比一舊錢係買一件野搭一個時限 時限永遠都跟住 長定短咁解
唔好諗擁有一世 諗點樣夠期前用盡

練花式單車嘅話 就喺個世界仲有花式單車 你體能期限到前 發揮得最好
唔好拖住個skill到老咗果一日
姐係你骨子裡係個實用撚,冇必要為呢個消費主義塑造既社會而改變自己。They are all distractions, remember who you are.
估唔到連登都有高人
真係學到野
錢帶唔到落棺材,做人最緊要開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞