有無哲學撚入黎

34 回覆
3 Like 5 Dislike
完美主義加強逼症
真係好煩

近排想洗啲錢
就諗到好多野
覺得個樣野唔可以用一世
都有啲唔想買

想學野 又覺得如果個個技能無實際用途
又係廢既 即係跳舞 rap呀 花式單車咁
有用既就好似游水咁
就算打杖落難 都仲用到
但係花式單車 你無架單車
就同廢人一樣 學黎都係娛賓 比人睇

有無人明我講咩
求屌醒
You shop therefor you are
買野冇所謂,
只要你既洗得起就得(如圖)
(Lifetime Income>Lifetime expense)

又或者,如果買完果樣野可以令你有動力繼續返工就買得過
(Marginal Utility>Marginal Cost)

再或者,諗買唔買得要浪費時間,咁你唔好諗直接買左佢,然後用慳左既時間諗點搵返D錢/令你自己搵返D錢咪得,
(Time Cost>Money cost)
得罪講句,要搵理由多多都有
簡單講吓

研究吓先
希望睇完個心好過啲
巴打現實一定好樂觀
係咪上咗自信增值課程?
個世界咁大 諗清楚自己想做乜
方向有一百個

當你開始諗買完個樣野既快感唔可以長遠滿足你 你已經問緊一個人生意義的問題,有好多樣可以即時滿足你,溝條女,學新野,不斷消費都可以,但好快快感就會depreciate ,反而了解自己真正而啲咩先

一齊傾下
再補多個理由,例如你架單車要$2000
你唔好諗成Expense+$2000,
而係Asset+$2000
當你玩完一年唔想要,咪拎去賣二手
當你賣到$1000
你既實際Expense都只係$1000
但你就解決左呢個煩惱
真係強逼症既話,您入左院啦
單純係覺得自己睇得好清楚姐,有人kong U畢業跟住中意做裝修,有人煮飯「娛己」最後搵大錢。
你企到最高最高睇,就會發現好多事情都唔係你想像中咁速食,跳舞同單車有人學左好多好多年都覺得自己唔掂。
「覺得個樣野唔可以用一世」,再咁落去你可能會追求舍利子
如果一好deep咁諗落去
最後結論就係生存無意思

個腦會好實
aggar
視乎經歷左啲咩遇到咩人
去到唔同年齡都會有分別
有需要去搵專業輔導可能幫到你了解多啲自己
存在主義有派就係講世界本來就完全無意義,你在創造的就係意義
而係Asset+$2000

好似好過啲

即係好似我而家想去買銀包
幾千蚊,就係覺得好唔抵
因為我唔買,都照可以生活

但係用你呢個諗法
即刻覺得嚟緊呢幾年
個人會因為呢個銀包
而upgrade咗成個人
同意世界/人生係毫無意義
不過覺得如果你有想做既野其實就唔會諗呢D野
或者相對地,既然係咪都毫無意義,就唔駛考慮咁多野
咁我依家左諗右諗
算唔算無慾無求
呢個係咩階段
最後嗰句好玄
有幾啱
諗得想買就唔係無慾無求啦
你只係完美(洗錢)主義者
如果聽日樣野半價你一定狗衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞