若要暗瘡好,咪撚信老母 9

1001 回覆
51 Like 2 Dislike
岩岩上hktv mall 睇Q&A 個隻
Forty Fathoms Skin Regenerator Cream 一個賣三百幾一個五十蚊 咩料.....
係呀
First aid beauty 隻cream都好用
爆發期?
其實無咁快好番
睇下你咩藥膏
爆發期真係好辛苦我食左2個月仲爆緊
巴打一齊加油希望你都快啲過爆發期
中環顧醫生係咪有得walk in?
有冇人好似我咁
讀書時期因為生暗瘡,所以開始用洗面奶洗面
點知越洗越乾,乾到出細紋同埋瘋狂出油爆瘡
之後我用返清水洗面,瘡就冇咩,但塊面依然係外油內乾,有細紋
就算搽左b3精華液,敷面膜都冇用
正常,
食A酸一定要經過呢個情況,包括爆瘡、臉紅、臉乾及臉熱,
只要你捱得過,好快就會有明顯改善

呢段「忍耐期」要忍手,千其唔好自行唧瘡,否則留低疤痕,你就後悔莫及,因為A酸係醫唔到疤痕的。
想問吓
其實如果食A酸完晒個療程,
係咪等於之後唔會再生暗瘡?
同埋食完A酸毛孔係咪會收細?
我見樓主毛孔食前後都差好遠,
定只不過係美容療程先收毛孔。
食A酸完晒個療程,係咪等於之後唔會再生暗瘡?

答:唔係,有機會翻發,視乎個人體質而定,不過普遍黎講,就算再生,都會好快謝或者較細粒

A酸毛孔係咪會收細?

答:我覺得係會收細,但更明顯係出少左油
出少咗面油!
我係油性肌膚,夏天好易出面油之後生暗瘡
但冬天就相反,可以成個冬天完全唔生暗瘡

我有諗過出去自己買A酸食,但又唔知要食幾耐,
同埋擔心有其他副作用,所以都係諗真係要食睇醫生開藥好啲
要睇專業醫生,由佢按你體質再開適當份量A酸比你服用先係最好
因為人人體質唔同,你如果服用過量過重或過耐,係會傷肝

老實講,你食得A酸,都預左要洗錢,無謂為左慳錢而自己買A酸,最後只會得不償失
ching你啱,我都係咁諗。
但睇post見到一次都唔平,要成3千幾……
仲要唔止睇一次,我經濟能力未負擔到
同埋想襯後生食會好啲,怕到老啲先食可能身體負荷唔到
我係過來人,我好明白你對「價錢」既擔心

的確要完成一個A酸療程,係唔平,

但我既經驗,可以話大家知,如果你試過其他治療方法都唔WORK的話,
A酸就係你最後機會,你拖得越耐,生得越多,留低疤痕同印既機會越大,
到時,處理疤痕同印要洗既錢(例如去做激光或者磨皮),比你食A酸貴至少幾倍,重要未必可以百分百變返光滑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞