IPHONE入咗DFU Mode 仲有冇方法做Backup?

67 回覆
3 Like 4 Dislike
天才重灌os係唔會同你留資料,呢個情況天才只會同你一鳩洗
啱,冇錯,就係咁樣

不過:

- 除咗睇呢個 popup error 外,你要睇埋個 error log,佢有一行英文字寫點解會有呢個 error(大致上意思係唔夠 storage space,你要睇佢剩返幾多 %。每一次重灌都會多少少少少)

- 你要重複接近 100 次以上,係救得返部機的,但要睇你有冇咁嘅恆心,可能要搞日幾兩日

我 99.999999% sure 你去搵藍精靈 genius 結果都係叫你 reset
岩。識都唔會。幫。打份工
[12:50:51.5776] ASR RESTORE PROGRESS: 96%
[12:50:51.5776] ramrod_display_set_granular_progress_forced: 32.000000
[12:50:51.5776] ASR STATUS: fail
[12:50:51.5776] ASR: Could not restore - No space left on device
[12:50:51.5776] ASR STATUS: fail
[12:50:51.5776] restore_apfs_image : failed to restore an APFS image, error = 14
96%?好似有機⋯?繼續重試
出現錯誤代碼為14 用DFU方法應該有得救
如不成功試試使用原裝數據線
或將iTune重新裝 再嘗試看
恭喜巴打,向成功踏出第一步

不過如之前所講,你要重複呢個動作起碼100次都唔出奇,要搞日幾兩日

你見到而家係 96%,做多廿幾三十次,又或者六十幾七十次之後,應該去到 98%

再不斷重刷,做到去 100% 繼而自動成功重灌到 iOS 為止

你而家嘅狀況係你所有嘅 user data 應該係完好無缺,
喺 iPhone flash memory 之中,
但 iOS somehow corrupt 咗,
不過你部機又冇乜位置剩,似乎裝唔返一個完整無缺嘅 iOS,
所以永遠 boot 唔入 iOS,永遠 white Apple logo

而家你要做嘅嘢就係不斷重灌,
佢每次重裝,somehow 都會擠返少少位/buffer 出嚟

聚沙成塔,積少成多,百幾次之後,
應該能夠有足夠位置啱啱好幫你裝得返 iOS,
到時你就可以開返機,拎返入面啲嘢

拎完重要嘢後,再 del 減啲嘢,做多次 backup,
記住以後唔好留咁少位置就 OK
如果入去即刻iCloud external hard disk 齊齊 Backup
依家第26次,雖然好似無咩點郁到,但都希望有成功既一日
認真,一百次係基本
只要你有時間,同埋有耐心捱得過,就一定成功
因為呢個方法係 proven effective,係 work 的

可惜好多人都中途放棄,reset 冇晒所有嘢
睇完依個post即刻禁一次個iCloud sync
iCloud backup 一定要開,
等佢連 Wi-Fi 時自動晚晚 auto back up,
有備無患

同樣重要嘅係,
就係唔好用盡每一 GB、每一 MB、每一 KB

電話入面嘅 flash storage 同電腦 SSD 差唔多,
要預留一定嘅 free space,
長期得返 xx MB 係極危險,
總有一日部機會因此冇反應,
然後手痕 reboot,睇吓會唔會改善狀況
結果?永遠 white Apple logo

有解決方法嘅,
就係好似上面所講,不斷重裝 iOS,
起碼要百幾次,裝到得為止
係可行的,不過晒時間就一定

唔想咁樣,就要記住預留一定 free storage space
慘 撳撳下更新 佢幫我Restore咗 依家謂有拎返1月底個Backup
3個月既人生空白咗
Anyway 多謝巴打
部機壞咗成年以上,試下先
係咪真係有用架?
咁真係冇計了
點都好,總好過去 Apple Store 搵藍精靈 genius(= 叫你 reset)
係 work
可以參考嗰兩條大陸網 douban link
家宴姐,我上網睇唔到話一百次依啲,同埋第一條link條友都話自己「最終還是恢復出廠了,但是我覺得依照我的方法去做,你們會成功的」咁wor
因為佢中途 skip
唔好意思我好多o爹,有重刷百幾次嘅link睇下嗎?thank you very much!
你睇返第二條 link 2019 年年尾留言,
七百次都有
想問下邊度有得睇error log啊?iTunes只出:無法更新iPhone,發生未知的錯誤(14)。
自膠,下一步出咗
ASR Restore Progress 70%, ASR STATUS: fail
樓主個 log 係「ASR RESTORE PROGRESS: 96%」,
大陸 douban 成功例子都係 94% / 96% 起跳,

70% 似乎⋯⋯唔係冇機會嘅,不過真係要比 9x% 試多幾倍
個log唔係每次都出現令人好苦惱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞