Foodpanda 步兵/車手/單車手 (40)屌你老母大寶哥

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
任做㗎喎
我響apps揀all,佢都係只俾左我一開始選新界西果三個區我...
下次請早,多謝支持
定係因為無更
岩岩同人試過,佢專登放個更出黎,我點F5都睇唔到
咁唔知了 搵支援
點解會開咗上限。。
而家全港任做喎,放完更冇左咪即係被人秒拎左....
時事台
步送上藍塘道?
foodpanda重未回應?真係拆唔撚掂定已經拉左大寶哥
得一張相根本證明唔到啲咩
呢個時候出聲反而此地無銀
可能聽朝大寶哥上新聞
閪熊facebook瘋狂删左成日留言架啦
成班屎忽鬼係咁貼連登上去
又真係咩都冇得睇
各位親愛的熊貓嘅粉絲們,今日係我在熊貓最後一日嘅日子,好多謝大家對我咁好,為左報答您地對我嘅愛戴,希望我可以盡我嘅最後嘅能力幫到各位熊貓嘅同事特別係新人,我都希望可以幫到所有CS嘅朋友以後可以少D遇到不必要嘅麻煩,以下係我了解左各位一直以來嘅問題,希望我呢篇文章可以幫到大家!

問題1 - 超過一公里訂單
當接到超過1公里訂單,係可以合理要求轉走,如果唔清楚距離,你有權問CS,你張訂單距離幾多,孖單都係一樣可以先問,然後先到餐廳取餐,問左先去取餐,可以避免你第2張訂單超過1公里轉走你仲要將食物放返餐廳

注意⚠️記得每次當你取餐後要轉走,食物必須放返餐廳,然後記得影相。

問題2 - 餐廳遲出餐
公司需要你到達餐廳後問餐廳要等幾耐,超過15分鐘,你係可以合理轉走張單,假如遇到餐廳唔回答你需要等幾耐,你大概同CS講要等幾耐就可以,當你一到達餐廳無餐時候,就馬上通知CS為妳備註,張到遲左都唔關你事,最好就問埋CS你GPS是否顯示你在餐廳,假如唔係馬上重新啟動你的GPS,因為系統收唔到你已到達餐廳一段時間,系統會自動幫你轉走同暫停你30分鐘。

注意⚠️呢個係系統自動做嘅,並唔係CS暫停你, 最好每次去到餐廳重新啟動你的GPS

問題3 - 休息或者完更
休息係可以自己在app裡面自行選擇休息時間,留意有無新訂單,最好在無新訂單情況底下選擇休息,唔好接單後同CS要求休息,因為你有訂單只可以要求完更,當你休息後係唔可以開返,直到系統自動開返。
你要要求直接下線完更,只可以在你更分結束前30分鐘內,假如你更分仲有45分鐘,CS只可以幫你暫停到完更,但係會最後5分鐘系統自動開返,假如唔留意呢5分鐘有無單入,你就會出現Miss單嘅風險,最後就係在你更分結束前30分鐘內,再次同CS講幫你直接完更。

嚴重注意⚠️⚠️⚠️
假如你有單你需要休息例如係去廁所,吃野,返屋企拿野,車壞,唔舒服,呢D理由你要轉走,公司規定會暫停你到完更。唔可以開返

注意⚠️暫停同直接完更係唔一樣,要留意當你要求完更時候你嘅狀態是否寫住暫停,因為寫住暫停會影響你的UTR

問題4 - 聯絡唔到客人
當你到達客人地方時候聯絡唔到要馬上通知CS, 公司規定搵無到客人,需要等10分鐘,唔好搵左好耐先通知CS, 因為你要等10分鐘,咁樣會令你更加耐處理張訂單

注意⚠️ 最好寫埋你在樓下上唔到,或者寫你在客人門口,網上付款客人聯絡唔到,你可以直接將食物放在客人門口,然後影相比CS, 影相係保護你地,以免客人話無收到食物

問題5 - Miss 單
App時時都有問題,最好你有2架手機,一部手機係需要一直開住App畫面,因為你開左App再屏幕去底2個App,例如微信,whatsapp, 玩遊戲,看面子書,都會令到你Miss單,由於App系統問題,會無聲唔響同看唔單單入來。當你要用電話時候最好用另一架手機,最好就係每隔15分鐘refresh 下個App

注意⚠️當你一直有出現同樣問題,儘快去上報比區域經理知道你個app 有問題,以免接單率低過90%

問題6 - 區域經理
好多問題CS係回答唔到你,因為CS係處理唔到同看唔到,當你遇到呢D問題最好問返區域經理
-呢張訂單取消左有無單錢
-看下接單率
-更份所有問題
-有無更份
-點解我更份取消左
-上唔到線(只可以重新下載個APP,下載後依然上唔到,只可以搵區域經理)
-未打卡(要求取消更份,電單車壞左,病左,遲D開工)
-任何投訴(餐廳,客人,CS)
-Miss 左幾多單

注意⚠️區域經理通常都會7-10日回覆,重要嘅你最好就日日上報比經理

問題7 - 誤按提取或完成
當你未取餐時候,千萬唔好按提取,好多時候餐廳未接單,你按左提取餐廳看唔到單,最後張單會被取消,您都會被暫停30分鐘,除非無取消你又願意繼續等餐同送餐。送餐時候都一樣,唔好先按完成,送完落樓後先按,因為怕張單有問題,或者聯絡唔到客人,因為放張單有問題時候你又完成左,公司都會放你30分鐘休息

注意⚠️ 假如餐廳未接單,你又按左取餐,餐廳係看唔到張單,通常餐廳部門都會聯絡餐廳取消張單,處理過程中係唔可以話等太耐要轉走,因為你已經按提取,你必須要等餐廳部門處理完,你先可以離開,所以唔好亂亂按提取,浪費自己時間

問題8- 發信息比CS
CS同一時間最少係要處理5到10和外送員問題, CS係根據時間處理問題,所以當你寫第一句話嘅時候最好一次過寫清楚例如
V2hr-vm3k -36單
超1公里,麻煩轉單
好遠需要時間,麻煩備註
餐廳遲出餐,20分鐘,備註
餐廳遲出餐超過20分鐘,麻煩轉走
客人聯絡唔到,我已到達客人門口
客人聯絡唔到,地址唔清楚
客人唔要,食物錯左
我要打油,10分鐘到餐廳,請備註

等等任何問題,一次過講,然後就唔好一直重覆發信息問點樣?快D處理?hello有人嗎?因為你一直發信息入來,你嘅名就會去左最下面時間會重新計算,CS處理問題係從上面到下面,要在信息發入來5分鐘內解決,你一直發信息可以比CS更加多時間先處理其他同事問題,而你就會慢慢等

千萬唔好一直發同樣信息比CS, 同講粗口,公司主管會看見,到時你戶口會被封7日,無論幾生氣都唔可以講,除非你打算唔做

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
以上我所寫嘅野都係公司目前嘅規矩,唔可以全怪CS,因為唔係CS唔幫你,係公司規矩佢地都係保住自己飯碗,希望你地以後嘅路會更加順利

假如想知道更多任何問題可以問我,我知道嘅我會回答你地

Cash姐
成日覺得啲耳筒好閪
係因為好嗰啲俾佢迫走哂
隔離post真係,自從話個加料嘅外賣係送去狗屋企之後成個風向轉曬。
馬拉人係咁撚閪
邊度睇返嚟,想見下cash姐
佢起FB有開post
話遲啲嚟香港搞fans meeting

不過1km嗰段已經outdate左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞