發唔發覺越黎越多鋪頭用支付寶

193 回覆
97 Like 7 Dislike
下月起微信紀錄納法律證據

【明報專訊】微博、微信、支付寶上的紀錄5月起可在內地成為「呈堂證供」。最高法院去年底公布將在今年5月1日起生效、關於民事訴訟證據的若干規定,進一步詳細訂明並擴大電子數據的範圍,包括網頁、博客、微博等網絡平台發布的信息,短訊、郵件、通訊群組訊息,用戶註冊、身分認證、電子交易記錄訊息等等。河南省司法實踐中陸續出現了以微信、微博聊天紀錄等作為證據進行裁判的案例,涉及朋友間的金錢糾紛、公司和職員間的勞工權益糾紛等。
(大河報)
有支那寶唔係問題,無其他又唔想收cash 先係
要裝支付寶先可以上openrice第一次聽
可能佢裝左有著數,
大家唔好用咪得,又唔係逼你一定要支付寶
無白紙黑字逼你裝既,不過唔裝你就等比佢寫衰
有無多𠺌料?想知
用現金是王道,不過坐車成日蝕比巴士公司
8達通 1.5%
免裝機費
我點都支持8達通先
手足
你搵新聞就知
支付寶買起左一半openrice
所以你見九成食肆都會收支
人地肯做大撒幣,八仔仲喺度on99咁,台灣都做到apple pay去街市買餸了
點睇有黃店有貼支那寶張貼紙係門外宣傳
八達通咪又係係黨鐵
比錢黨錢放黑警玩恐襲
用支拿寶既人係因為貪心
因好多優惠
HK支拿寶係+x 哥當年第一個係香港支持

重有,想提一下, OCTOPUS 唔係單單黨鐵, 當年我張卡上面寫明係5間公司共同合作 (定6間? 好多間已收檔, 記得有, MTR/九巴/城巴/KCR/油麻地小輪 - 後面2間已經無左 或合拼左, 中巴唔知有無? 不過依家都無左)

我就係用APPLYPAY, 其他用現金坐車
做人夠麻煩你唔撚去死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞