法國諾貝爾醫學獎獲得者:武漢實驗室人工合成武肺病毒

604 回覆
2835 Like 10 Dislike
記者:您所介紹的非常清楚又十分恐怖,您是一位聞名全球的學者,又是諾貝爾獎得主,但是,儘管如此,或許您還是有可能被批評是陰謀論者?

呂克·蒙塔尼耶:那些掩蓋真相的人才是陰謀論者,我有許多中國朋友,疫情爆發之前幾周我就在中國,我認為中國政府如果從一開始就把真相告訴大家那就會容易的多, 中國政府應該承任病毒從實驗室泄漏的真相,因為真相總會大白於天下的,尤其是病毒基因中不僅有艾滋病毒的序列還有別的病毒的序列。我並不是要追究某些人的責任,但是確實有人在作各種各樣的基因實驗,中國政府必須為此承擔責任。尤其不應該禁止發表有關研究病毒來源的文章。這是十分荒謬的。而且這還給人造成一種錯覺,好像今天的科學並不在於真相而是在於某些人的個人意志,這對科學研究來說是災難性的打擊,因為沒有人會繼續相信科學了。所以,我希望中國政府能夠繼續承任,他們已經開始承任實驗室存在問題,但是必須進一步努力。必須指出的是,中國實驗室受到來自美國的重大的資金甚至可能是技術援助,所以病毒的來源並不僅僅是中國。我的目的並不是做一個警方的調查,並不是要譴責某些人,誰都可能犯錯,伊朗政府之前就錯誤地擊落了一架飛機,造成一百多人死亡,我期待中國政府能夠有足夠的成熟度能夠自己承任自己的失誤。
push
係人都知啦
問題係當時無人敢膽出黎講
依家係真正大粒野出黎講
佢88啦.又起大陸做教授

呢次咪更加可信lo
笑死
五毛都有打手

智障無腦真係冇㡳線
well done bro
聽落你之前有backup晒所有文件靠師兄幫手喇
有冇咁啱呀
加拿大個愛滋病專家又係突然瓜咗
佢之前係加拿大p4實驗室個head
俾支那間諜偷咗病毒

https://gnews.org/107065/
he currently works as a full-time professor at Shanghai Jiao Tong University in China
https://en.wikipedia.org/wiki/Luc_Montagnier

佢係病毒學家,諾貝爾獎仲同愛滋有關,夠晒權威。
但喺大陸做 prof 又爆大陸嘢有啲奇怪,不過諾貝爾獎得主又唔似會亂講嘢
生化武器
你最醒 得未?
會唔會係收左支那錢做醜人角色
特登扮爆料但其實挾哂口供講d 錯既野
支那一早有哂料去反駁

咁樣去帶風向等無人再信病毒係支那合成出來, 係老屈支那
人之將死 其言也善
佢88啦
仲可以有幾多年命
首先.就算支共比錢佢
佢都係帶唔走.而且佢既歲數已經接近返天國
佢對人類最大既貢獻係搵到aids
所以依家佢根本唔怕支共
就如李嘉誠一樣
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞