有無人用過 Blinkist / audible ?

52 回覆
4 Like 0 Dislike
都會架,聽書都係咁架啦但係fiction易d catch up到,姐係好似你睇電視,有5分鐘走左去洗碗,miss左一陣你都明佢大致講緊乜
可以試下用Blinkist
同其他非audible originals一樣咁聽。即係話如果係手機,都係買完儲左去library,跟住download就可以offline聽

https://www.audible.com/ep/audible-originals-member-benefit
click入home page -》click d promotion位 (有Month Selection/April Selection字樣)應該搵到
audible 同 kindle 有d書係有whispersync功能,可以一邊聽audio一邊in sync你kindle讀緊邊度。

不過咁樣要同時買kindle + audible。同埋如果你先買kindle,再add audiobook,audiobook會平d(不過掉轉次序冇優惠!)

有時候kindle + audible 會平過你單買audible(講緊用錢買,唔係credit買)

利申: 未買過kindle ebook & 未用過whispersync,都係網上討論睇返咁講
我有個好得意既問題 琴晚用左一個credit 買左本書 down左落手機⋯ 今日又見到有一個credit. 再去library 望下 我琴日到底係咪買左個本書 點知係無既 但我手機app已經有左個本書係到 咁我再試下買另一本書 買左之後再係手機app到refresh 淨係見到我琴晚買嗰本書。但係啱先新買個本就見唔到
未遇過
可以去客服問下

即係你宜家已經spend左個credit + 有一本書係library?
係 一個credit 係手機library 另一個credit 係電腦library 兩本唔同書
無text真係差d 有時好多字都唔識
睇你想要咩 擴闊知識面就blinkist
拎嚟同人吹水或者增廣見聞都ok
如果有特定field想發展就audible
好多好書根本每次睇都會有番新嘅感悟
唔好話雞精 睇完一次都未必夠
audible慢慢j先細味到個意境
我既方法係開手機既speech-to-text
但都好少用到
通常都係估下估下
你有道理
我諗住買一排blinkist先
覺得唔夠再轉audible

如果真係要睇好多次既書應該會買實體書
尤其是概念複雜既書
會成日掀黎掀去睇番前面講咩
audible book好難聽得太深入

我就係例子
利申 有kindle 有audible
最後都係買咗好多實體書
thanks bro
audible會講邊個narrator
accent你預標準listening咁上下
我估係因為佢要打埋non-native speaker生意
我見連登都好推 guns germs and steel 就買左本試下 但聽5分鐘就zone out 呢類書係咪唔太適合用Audio 聽
好認同。成年事其實幾反智- 當一本書可以由幾個鐘閱讀事間「精白」到15分鐘咁到底本書寫得好唔好?定係成本係基本廢話?
書應該要用時間慢慢讀,慢慢浸,不過好多人都已經被「娛樂至死」最緊要快,好sad
閱讀時間*「精簡**」
頭先問左客服 silver plan而家$14usd+tax, 幾抵屌
想搵人夾audible, telegram brohk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞