有無人用過 Blinkist / audible ?

52 回覆
4 Like 0 Dislike
兩個都trial緊
試過audible book之後好似打開左新世界咁
隨時隨地都聽得

好鍾意Blinkist
幫你summarize晒成本書做15分鐘左右既content
番放工搭車既時間,岩岩好聽完一本書
但有時覺得佢到喉唔到肺,咁短既內容唔夠時間深入了解,有啲走馬看花

audible都好正
可以聽得深入好多
但一般一本書都5-10個鐘
而且一個月得一本

諗住續其中一個
仲諗緊續邊個好
有無用過既巴打
用咗一年blinklist之後無再續
睇穿咗呢啲書嘅本質
全部都好hea
長度受限無計啦
但有啲內容係幾開眼界
唔鍾意blinkist呢類野
self-help書對我黎講 唔只係睇佢論點 仲要睇埋其中闡述先會吸收到
睇summary只會用黎決定要唔要買一本書

Audible以前主要係commute時聽
但而家wfh完全冇開 儲落勁多Credit
點解淨係睇論點吸收唔到?
其他野都係補充論點姐
依家唔係
得1個月免費
價錢係其中一個考慮
另一樣野就真係長左d
無 Blinkist 咁方便
根本self help book本本既論點都差唔多
好壞在乎佢點樣說服我論點係正確有用
我比較懶,唔係一個你hand個list比我我就會跟住做既人
百幾蚊一本audio book我覺得幾抵
同埋聽完唔中意一年內可以換另一本書 唔理你聽左幾多
仲正過Amazon睇preview
當然唔鼓勵大家濫用 陣間香港地區ban呢個feature就柒出國際
學到野
1 Credit 係咪可以用來換一本書
係, regardless of the (original) price of the book
我打算試下個silver plan! 我想問送audible originals 係咪指 送audible 自家出既書?
係,每月6揀2,今個月因為肺炎有得get all
明白! 巴打你有無d必睇作品推薦下
我都係今年先開始聽audible,冇咩經驗
so far我聽緊David Goggins嘅Can't Hurt Me幾鐘意,Brene Brown個Power of vulnerability都推薦,都係d暢銷作

我英文麻麻地,所以聽自傳類/self-help多, 因為相對易明,又易d代入,就算有d字句聽唔到都大致明明地個意思講咩。再加上如果narrator演繹得好,你唔會悶同咁易訓着,所以我幾prefer audible聽小說/故仔(有narrator呢點亦都係有聲書>文字書優點)
反之non-fiction可能用腦多d,除非內容夠生動,否則似乎唔太啱(未試過聽,比唔到意見..
non-fiction有時聽聽下要停左佢諗一諗
聽fiction會唔會聽聽下走左去諗其他野無聽到?
原來係咁! 我想問佢個d精選6個 original 要係邊到先可以見到ga?
Audible 好似係完全無captions
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞