泰中網戰之後,#奶茶聯盟(泰台港)已經成為泰國twitter trending,最新爭議係支那閘湄公河

259 回覆
587 Like 1 Dislike
1. 小英泰文出tweet 祝台灣所有泰國朋友潑水節快樂(留意潑水節4月13日取消左啦)
推介tag : #songkran(仲有個emoji) #songkran2020 #china(萬用洗五毛板)

======分界======

2. #奶茶聯盟 上左路透社新聞
https://www.reuters.com/article/us-thailand-china-internet/insta-star-wars-china-tensions-in-southeast-asia-flare-online-idUSKCN21W11P

推介tag : #MilkTeaAlliance #奶茶聯盟(台港專用中文tag) #china(萬用洗五毛板)

2. 湄公河比支那閘到冇水, 隨時大旱冇米冇水果食
https://www.nytimes.com/2020/04/13/world/asia/china-mekong-drought.html?smid=tw-nytimes&smtyp=cur

推介tag : #StopMekongDam #china(萬用洗五毛板)

注意事項:
1. be water , troll 五毛
2. be friendly, be humble (係高登連登FBIG都唔好再叫人咩日豚韓狗啦乖)
3. be funny, 多用meme
4. 不要hardsell (係人地hashtag洗五大訴求等等)

參考:
https://lihkg.com/thread/1971006
我係一個喺4chan浪費咗12年光陰嘅廢青,對於「香港人文宣唔識玩meme」我有嘢講
好正啊奶茶聯盟
如果覺得近排FB IG悶左想轉下口味可以試下:
1.TVB 東方戰線
2. Twitter 國際戰線
當然多線做晒完全冇難度啦

有用post 順帶一提 不分化 不批鬥
贏左一場就要counter attack ,幫在港泰店台店加入黃色經濟圈啦
最後張memes笑到仆街
推多下
有新野玩
其實湄公河單野已經搞左好耐
越南鬧先因為佢地最下游冇水到仆街
可能佢地冇乜點用Twitter反而大多係fb
越北冇水搞到今年失收
大家可以係Twitter tag埋#vietnam
事關當年越戰後有一大堆去左美&法國
而呢堆人有用Twitter可以幫手推下件事
因為中共一個自私決定下游兩國冇運行
佢哋有冇呢單野既tag
有冇人知佢地有冇做 change org petition ?
湄公河單野已經好多年
泰國巴打都係見同氣連枝先搵下港台幫手

原文:
Dear Friend Thaiwan & HongKong
I need help ,Please join Hagtag #StopMekongDam. Because now Thai people Vietnam, which is suffering from the Mekong River Because China closed the dam I hope to receive help from you dear friend.
ขอบคุณค่ะ
#MilkTeaAlliance

Link : (人地跪係度求救嫁)
https://twitter.com/nnevvy_19/status/1250064225311080452

人地幫手撚五毛, 我地幫手share出去
0成本, 報下恩, 反下共

記得tag #china
有冇睇內文
已經少字多圖

#StopMekongDam #MilkTeaAlliance
change.org 作用 = 好過冇咁解
幾時印度加入埋,印度佬都好中意奶茶
tag埋越南啦
講真佢地網軍都係好打得架
冇咁有幽默但都叫贏過帝吧班毛
而且湄公河今年係特別大獲
唔好唔記得越南都係大米輸出國
佢地兩國仆街好多人要捱餓

補多句
越南會限制大米岀口就係因為中國人去搶
所以佢地有幾鍾意中國人你懂的
sor9y
又新一個post 一定要有呢張圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞