我係一個喺4chan浪費咗12年光陰嘅廢青,對於「香港人文宣唔識玩meme」我有嘢想講。

911 回覆
2030 Like 49 Dislike
我係一個喺4chan浪費咗12年光陰嘅廢青,對於「香港人文宣唔識玩meme」我有嘢想講。

各位睇完標題入咗嚟嘅香港人,其實你哋已經啱啱睇咗一個香港嘅meme:
「我係XXX,我有嘢想講」

Meme其實係咩嚟?係咪就咁搵幅圖加啲字就係meme?唔係。
Meme係思想病毒:一個有既定格式,好似病毒咁好簡單,又可以輕易變種,極速散播嘅idea。
呢個idea可以係一幅圖加幾隻字(呢鍾meme叫image macro),可以係就咁一個人或者角色嘅表情截圖(呢鍾叫reaction picture),可以係一個四格漫畫(例子:loss),甚至可以係一句句子(例子:”Despite being only 13% of the population, …”)。

==============================

香港人係咪唔識玩meme呢?其實唔係,只不過係香港人普遍流於文字嘅meme,而且變種速度通常唔及其它所謂玩開meme嘅人咁快。但係其實2019年由反送中開始嘅抗爭已經證明咗香港人玩meme其實可以變種得好快。

例子1:連儂牆。有人有一個文宣嘅idea:喺啲公衆場合當眼嘅地方貼post-it,聚集民衆對抗爭嘅心聲。唔使幾耐,變種咗以下嘅嘢出嚟:各區都有連儂,有啲成個燧道都係連儂,有啲玩專業大poster,有啲玩post-it mosaic,有啲玩天花,有啲玩地板,有啲玩起底,仲有好多好多變化。

呢個已經係一個meme,一個非常成功嘅meme,因爲佢令到背後個idea擴展到成個香港,甚至衝出香港。

例子2:滅火隊。有人有一個實戰嘅idea:要儘量解決teargas呢個問題。唔使幾耐,又係變種咗幾廿種出嚟:有人用鹽,有人用泥,有人用樽裝蒸餾水,有人用保溫水樽,有人用焗爐手套,有人用網球拍,有人用蒸魚碟,有人用飲水機嘅水桶,仲有好多好多變化。有人甚至演變咗成team人出嚟。

呢個亦都已經係一個meme,一個非常成功嘅meme,因爲佢令到背後個idea擴展到成個香港,甚至衝出香港。

==========================

咁其實香港人文宣有咩問題呢?係咪「唔識玩meme」呢?
用一句meme答你:
Well, yes, but actually no.

香港人文宣而家個問題其實同整個抗爭嘅問題都一樣:
個「進化」同「變種」速度好似kick住咗。
原因?我個人認爲:現實情況係負面,而香港人亦都普遍唔識得正當應對敵方發動嘅負面心理戰。

簡單咁講:係咪叫你去太子站慶祝生日?唔係。(我記得當日咁做嘅香港人已經道咗歉,唔好意思,搵你嚟做例子。)
但係當「中共網絡輿論引導專員」(人稱「三毛」)出盡全力喺Facebook係Youtube喺連登喺Twitter甚至喺現實世界亂噏廿四,亂comment嘅時候,你又傻傻哋咁同佢拗一大餐,幫佢個comment推「互動率」,咁又何必呢?

泰國網民 #nnevvy 嘅例子證明咗一樣嘢:面對中共網軍,你其實係要troll佢哋。
永遠記住呢個objective:用極少精力令到敵方浪費最多字數+時間回覆你,如果做到,你就已經贏咗呢隻三毛。可以去搵第二個上吊。

=============================

咁如果你好想學吓泰國網民,甚至歐美網民嗰啲meme嘅玩法,應該點做呢?

我只可以講兩樣嘢:
1. 唔好用嗰啲咩meme generator就咁key一啲你而家諗住文宣想講嘅嘢落去。你咁樣做只會產生一個cringe meme或甚至更差嘅forced meme出嚟。
2. 想學整meme,唯有靠喺meme culture裏面浸淫。呢讓嘢冇得就咁話學,(你可以試下上Know Your Meme理解一下,但係佢而家嗰啲條目好多都寫得好normie,完全失去咗個meme嘅神髓),想親身理解嘅,唯有上多啲meme culture最蓬勃嘅地方:4chan。Twitter同Reddit都係二手meme culture,唔係唔得,但係4chan真係個河源。至於Facebook嗰啲咩meme page,算啦,好多都係cringe,好多都係forced meme。

最後:多啲用Gimp/Photoshop/MS Paint啦,好易㗎咋。
黃圈頻道高手紹需要大家訂閱CLS
https://lih.kg/1969429
留名學嘢
順便幫手推下Post Thx
Agger
同意「用極少精力令到敵方浪費最多字數+時間回覆你」依個目標
面對中共網軍,你其實係要troll佢哋。

非常同意
到底個目標係一招收佢皮
定係撚完之後佢講咩都唔理?
可唔可以比啲cringe 同forced meme嘅例子呀
高汁睇哂
諗起well yes but actually no有個「俄文」version
嗰個都好笑
好文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞