新手養巴哥(八哥)

332 回覆
92 Like 5 Dislike

小弟一直好撚迷巴哥
咁岩個friend果隻生左七件
我就決定要一隻男仔黎養

想問下各位有養巴哥嘅巴打一啲問題
1.巴哥適合食咩類型狗糧?
2.平時幫佢清潔有咩要注意?幾耐沖一次涼?
3.有無咩日用品或者藥水要準備?
圖more
1. 普通狗糧,但老豆錫到佢燶會煮下白烚雞肉佢食
2. 勤力啲幫佢清潔下塊面同耳仔因為面上啲紋好易令佢地積咗細菌
沖涼就兩星期一次 指甲就睇情況
3. 呢個無咩印象

不過多啲帶佢散下步 唔運動會變大肥仔
之前養過 好乖好痴人 但不在了
巴哥適合食咩類型狗糧?同一般狗一樣 小心佢哋好鍾意食嘢會過肥

2.平時幫佢清潔有咩要注意?幾耐沖一次涼?通常沖涼兩個星期一次 塊面可以日日都幫佢抹下 小小濕嘅布放入去佢啲皺紋入邊 或者棉花棒 睇吓大個小小可以幫佢刷牙

3.有無咩日用品或者藥水要準備 要洗耳仔 毛甩好勁買把靚啲嘅梳 得閑就幫佢梳下
狗帶唔好買箍頸嗰隻 要買包實個心口嗰隻 因為八哥條頸唔束得大力

其實我係想問 你朋友剩低嗰幾隻狗b 係咪都係全部送晒比朋友?定係通常呢啲case 會拎去邊度俾人領養?定係佢全部養翻?因為我打算年尾養一隻 但係唔想係寵物店買 所以睇吓有咩佢都可以買到
1. 普通狗糧,但老豆錫到佢燶會煮下白烚雞肉佢食
2. 勤力啲幫佢清潔下塊面同耳仔因為面上啲紋好易令佢地積咗細菌
沖涼就兩星期一次 指甲就睇情況
3. 呢個無咩印象

不過多啲帶佢散下步 唔運動會變大肥仔
之前養過 好乖好痴人 但不在了

唔該你巴打
巴哥適合食咩類型狗糧?同一般狗一樣 小心佢哋好鍾意食嘢會過肥

2.平時幫佢清潔有咩要注意?幾耐沖一次涼?通常沖涼兩個星期一次 塊面可以日日都幫佢抹下 小小濕嘅布放入去佢啲皺紋入邊 或者棉花棒 睇吓大個小小可以幫佢刷牙

3.有無咩日用品或者藥水要準備 要洗耳仔 毛甩好勁買把靚啲嘅梳 得閑就幫佢梳下
狗帶唔好買箍頸嗰隻 要買包實個心口嗰隻 因為八哥條頸唔束得大力

其實我係想問 你朋友剩低嗰幾隻狗b 係咪都係全部送晒比朋友?定係通常呢啲case 會拎去邊度俾人領養?定係佢全部養翻?因為我打算年尾養一隻 但係唔想係寵物店買 所以睇吓有咩佢都可以買到

佢依家好似靜翻一隻女巴哥
其他都已經送哂比人啦
圖more

狗仔仲未拎翻屋企養
遲下再影
樓主個friend 係咪養2隻八哥
下年會再黎多幾件?
我都覺得八哥好得意 個樣成日都好似好可憐咁
好正
留名
八哥世界第一
八哥個樣好蠢好on9
好正
好得意
求多圖
好可愛
樓主個friend 係咪養2隻八哥
下年會再黎多幾件?

係呀,一男一女
真係唔知下年會唔會仲有

我都養緊

我都養緊

幾歲

我都養緊

幾歲

4歲啦
3個月果時領養返來
記得唔好買玩具膠俾佢咬
8哥好蠢
佢咬爛我果舊膠骨吞埋
雖然用左我成萬蚊做手術
但係佢冇事就心滿意足了
要養到佢女神咁⋯

肥得來健康~~

我都養緊

幾歲

4歲啦
3個月果時領養返來
記得唔好買玩具膠俾佢咬
8哥好蠢
佢咬爛我果舊膠骨吞埋
雖然用左我成萬蚊做手術
但係佢冇事就心滿意足了

咁應該要買咩比佢咬
朋友d八哥比人拎晒去養未 我都好想養番隻 八哥真係好撚得意
朋友d八哥比人拎晒去養未 我都好想養番隻 八哥真係好撚得意

仲有隻女嘅八哥
八哥真係全世界最得意
要好好對佢呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞