新加坡軟封城 「居家上班上課」電腦缺貨大排長龍

286 回覆
149 Like 7 Dislike
新加坡係競爭對手,係敵人
有咩好搶
想請問下呢句點嚟
乜撚野腦場, IT狗
香港用語好撚ON
坡狗有冇d 咩類似連登咁嘅大家都會上嘅網, 好撚想過去踩場串撚鳩呢班monkey
帶埋去
電腦都買唔到
癈柴星加坡,平時連電腦都冇,fucking monkeys.
唔笑得唔鬧得政府 有forum都唔多人上啦
描述這種一味模仿的行為,我們可以用“Monkey see, monkey do.”本俚語的字面意義是「猴子看,猴子做」,引申為「有樣學樣」的意思。2007年12月4日

Monkey See, Monkey Do|日報|蘋果新聞網|蘋果日報
btw 巴打都幾快手
條蕉仲有陰影
Monkey
班撚屌味拆咗隻魚尾獅既,換隻食蕉馬騮比佢地啦
加翻塊牌monkey see monkey do
Home office 老細都唔提供電腦禁撚窮?
佢地部長講既
陳振聲又提到香港目前出現的市民搶購糧食及廁紙的現象,認為是「monkey see monkey do」(有樣學樣)的「無腦行為」,「如果真的吃那麼多飯和即食麵,肯定腸胃炎」。他呼籲新加坡人不要讓自己變得那麼「醜怪」(disgraceful), 不能學別人那樣「低能」(idiot)。

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1203473/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E5%B0%88%E6%AC%84-%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E9%83%A8%E9%95%B7%E6%8F%B6%E6%8F%84%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E4%BD%8E%E8%83%BD
monkey坡
多數坡豬既諗法係
唔駛自己磅既就著數盡攞
要自己磅既就慳得就慳

大把垃圾坡豬仲貪平用屎為屌米同濕鳩支那電視盒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞