做過天仁茗茶 走與被走圍爐區 (6)

348 回覆
15 Like 2 Dislike
茶濃多50 都係飲唔出
可能多100先飲得出
一杯野飲21$得450ml 我出去飲其他 22$都有600百幾ml 仲要好飲好多
獎金個比例唔知佢點計 但就一定低到仆街
大公司淨係為左賺錢
做到店長都係得15000
又多咗嘢做又多咗責任,收工仲要喺屋企編更都唔知為乜
出面大把工入職都多過你(係依家難搵d啫)
為配合公司發展,現誠邀您加入我們工作團隊

飲品調配員 (月薪HK$13,000 - $22,000, 連津貼)
兼職飲品調配員 (月薪HK$46.5-$55, 連津貼)
有啲鋪仲要只係夾硬升啲人做店長
屎水茗茶
平心而論 而家呢個時勢 Cut更好正常
無Bouns都好正常姐
到底有無行岀去望下岀面咩環境
其他公司都炒晒人 放無薪假
你仲有份工返下仲想點 仲要求獎金
係咪喱埋喺屋企圍爐太耐 唔知岀面咩時勢
做鍵盤戰士咁叻 淨係識得鬧同埋怨
對公司對Ryan咁不滿嘅
被辭職個陣唔當面吊9佢?
咁叻嘅話當面講嘛 又唔夠膽 垃圾

我唔係啲咩mon po高層
我只係一個pt小薯
你地嘅事傳到其他鋪只係一個笑話
無人唔覺得你地on9 哈哈
香港人真係慣咗做狗 而家講緊係高層做法問題
咁都要幫住高層講下都唔比 做打手有人工加?
理得你係pt小薯定高層 係唔啱就要屌㗎喇
你覺得其他人係on9?你做緊狗咋on9仔
先唔講你成篇都係假設

你上面一句‘有份工返仲想點’ 但下面就有人因為公司生意而被炒 咁其實証明咗呢間公司其實同出面一樣 你句有工返仲想點就完全唔成立

同埋我一直都講 cut bonus cut 人 之後搞優惠 其實係變相壓榨員工 我都同店長講過好多次 呢個係事實 唔係你咁假設

我諗你係嗰啲‘有得住有得食做乜要搞亂香港’ 嗰啲人嚟 哈哈
唔講獎金,佢唔出係無得拗的。
但cut咗人仲搞promte呢單嘢邊間店無屌?
不如講下你邊間店咁忠誠,俾我哋祟拜下
講完事實 駁埋你啲假設
你一嚟就假定咗我 或者呢度其他人 淨係喱埋喺屋企圍爐唔出街
我都有其他散工返 同埋呢個世界係有朋友呢樣嘢
出面而家咩境環我好清楚 而我都係選擇辭工 就係唔似你呢啲人咁 俾人食住都仲要舐人哋春袋

再講你話自己只係pt小薯 pt調鋪最多都係調分區經理自己嘅鋪 除非你叻到唔係under分區嘅pt 調過哂成香港嘅鋪
係有呢個位 但絕對唔係你呢啲pt會做嘅嘢 再加上呢個位唔會只做天仁

如果唔係你呢句所謂傳到其他鋪係笑話 都只係一句笑話

我唔介意你串鳩我拎存在感 但麻煩高質少少 唔係你只會淪落到同我一樣係個笑話 on9
平心而論,你係邊個代表到其他鋪咁多位員工,你係天仁工會主席Bouns夠數先會有,呢家做夠數又減人手,員工有意見好正常,公司要解釋比員工聽原因,例如其他鋪蝕錢,唔想佢哋失去工作所以無Bouns
而家係冇bonus再失去工作
真心想知邊間好飲過天仁好多 有冇推介?
賞茶 又平又大杯
不妨試下你嗰區嘅小店?
要周圍都有嘅賞茶印象中唔錯
芋頭鮮奶
飲過賞茶杯奶綠印象中好似天仁奶綠好飲啲
賞茶杯桂花烏龍珍奶幾ok但好撚甜又冇得少甜 飲得多糖尿
咁慘不過估唔到仲有pt支持公司炒人
唉 見到有同事比人炒 都要講幾句
雖然我做的鋪都有做優惠 都唔系會忙好多個種 但系人工已經咁低 連bouns個幾百都唔比 公司真系好極有限 聽講好似搵緊人出黎炒 大家小心 經理都叫我地唔好講咁多野 會比人炒 但我唔自爆就得啦
由此可見 天仁這間公司 真系好cheap
大家想入去做 同 幫襯之前都要考慮清楚
同埋發現高層真系好柒小氣 咁都炒人
人品有問題 分區都慘嘅 上面個批同寫字樓就食屎啦
返左咁耐 都是第一次見 希望比人炒個位同事 快啲搵到工
其實唔講自己野就冇事嘅
好彩佢地唔搞全職 現在每日玩手機多過做野 基本都是玩手機食飯再玩手機 都幾舒服的
咁炒人一定搞兼職嘅
如困兼職咁做 俾人炒得仲快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞