【盤點】廿個本土生產口罩品牌陸續面市

232 回覆
400 Like 4 Dislike
留名先
呢隻細到痴線
唔知係咪之前藥房啲價太癲,我覺得兩個幾一個變到可以接受
雖然個standard只係基本夠用但係屋企口罩開始見底都買盒頂下先同埋有黃色又幾特別
pish
我講緊係間廠
一般人十盒八盒口罩,蟹果少少當買保險

d機,廠房,原料炒到貴晒,賣$2一塊無乜肉食
到疫情過後又無人戴,真心難搞
維特健靈,spt mask兩個暫時有認證。
其他都係得個up字。
KKwong check 咗, 好多微細嘅小孔喺嗰個溶噴布上面, 質素唔合格
All in q黃口罩
香港人特別豬西
人地一話自己黃店,
就係咁衝埋去比錢人賺
https://hk.news.appledaily.com/local/20200406/TP7TQV4ASAFMTGGHRFGPKHFAZE/

港大化學系博士K. Kwong鄺士山檢視「黃廠」提供的口罩物料測試報告後指,相關口罩最多只能達到ASTM Level 1標準;要達到Level 1,即其細菌過濾率(BFE)和微粒過濾率(PFE)須達到95%或以上,此款口罩的BFE達98%,但PFE卻不及格,只得77%;而測試第3項MPPS,簡單而言是用作比較N95等口罩的標準,例如N95的MPPS為95%,指此款口罩為80%,即相當於N80口罩。K. Kwong說,此款口罩尚算可阻擋飛沫,只適宜一般情況下佩戴,不建議在高危地方,例如醫院等使用。

PFE得77% 可以支持但未必用
香港出果堆 暫時當pm2.5 算吧
我只係相信spt有, 但維特健靈你細心睇佢個post, 佢只係原材料有認證, 生產出嚟嘅口罩係冇㗎
計個規模同工廠衛生程度 合乎標準我諗得wiki
好似話過百個申請政府個資助
即係宜家浮面既只有1/3唔夠
駛唔駛多到咁
直接賣番D比外國罷啦
氣密緊要過rating呀Ching
type 3如果漏氣,同冇戴口罩差唔多
其實普通口罩好多都邊位漏氣
不過用左心理作用好過無
點解連香港呢d地方幾個月就都廿幾間廠 反而歐美好似完全無人整口罩全部靠中國入口???
又黎口罩期貨
預乜撚野售 有貨就直接賣街啦
又玩期貨,邊信得過
我買左口罩工廠。幾厚下
但救世啲口罩係大陸整
我見到都打左個突

雖然好多黃店既材料都迫於無奈係大陸嚟
但口罩呢啲咁敏感 講求衛生既野都返疫區支那整
Yes! Agger!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞