[4月第二部動畫] 小書痴的下剋上 (本好きの下剋上)

675 回覆
14 Like 3 Dislike
個社會真係好多問題

階級差距真係好大,正正常常咁對孤兒反而唔gur,奴性重到

神殿要細路做“花“又係好撚癲
其實已經cut唔少日常生活細節位
小說好撚好撚長

我睇web版
其實係主打兒童動畫,好似獸之奏者咁
小說台版,皇冠都係同兒童書籍去賣

真,bookwalker 見到皇冠代理心諗點解變咗兒童讀物
你買全套bd咪有多d錢畫 點解唔比多少少錢畫
社會生產力低,無計。 我覺得幾反映到中古時代既情況
佢講緊嘅係"灰衣唔滿意待遇好,女性灰衣要獻身侍客"
完全只係神殿內部嘅獨特情況甚至只係個別灰衣嘅個人觀值觀問題
同咩中古時代完全冇關係
我講既係作者構建既時代背景之下,神殿內既情況係合乎常理,佢地既價值觀係果個時代係正常。反而梅茵係離經叛道,所以梅茵先成日踩地雷。
作者雖無用過社會生產力一詞,但係小說幾乎無時無刻就係睇到生產力帶來既問題同突破。
就用孤兒院小朋友黎講, 小說中梅茵改革前後既情況咪就係生產力提升帶來既生活改善啦。 過程唔劇透啦。
所以我係想闊d咁睇神殿發生既事
唔好玩啦大佬
神殿內既情況無論係喺作品嘅時代背景定參考現實嘅時代背景,都係"唔合乎常理",係連作品內都唔合乎常理
神殿係作為一個封閉嘅獨特環境先得出獨特嘅觀值觀,同咩社會生產力完完全全毫無關係,甚至連"因為社會生產力低落導致孤兒出現"都唔係
神殿係連孤兒本身都係因為神殿哩個特殊環境產生,完全係一個陸上孤島

真正因為社會生產力低而出現嘅"合乎常理"情況係前哈塞孤兒院同下町文化
真正因為作者構建既時代背景而出現嘅"合乎常理"情況係貴族社會文化,同埋平民貴族之間不可能逆轉嘅階級差別
傾下啫,我完全認同你講後面既例子,頭先費事拉咁遠既內容所以無提。
但係神殿雖然封閉,但依然係呢個社會既產物。 唔好忘記,孤兒既主要來源就係養唔起小孩既民間。而送到黎神殿既孤兒,正正係因為神殿無足夠既工作吸收眾多孤兒成為灰衣既生產力,所以先要留在孤兒院接受平等而稀少的神的恩惠。 由此為了擺脫孤兒院,戴利雅先會產生不惜做愛人都要投靠神殿長。 而吉魯正正係獲得工作而脫離孤兒院的例子。 更唔好講之後梅茵帶來既改變,令成個孤兒院脫貧,重點都係生產力提升令人有工作
唔好忘記,孤兒既主要來源就係養唔起小孩既民間。而送到黎神殿既孤兒,而送到黎神殿既孤兒,正正係因為神殿無足夠既工作吸收眾多孤兒成為灰衣既生產力,所以先要留在孤兒院接受平等而稀少的神的恩惠。 由此為了擺脫孤兒院,戴利雅先會產生不惜做愛人都要投靠神殿長。 而吉魯正正係獲得工作而脫離孤兒院的例子。 更唔好講之後梅茵帶來既改變,令成個孤兒院脫貧,重點都係生產力提升令人有工作

屌你真係錯尻晒
神殿既孤兒主要來源係大肚嘅灰衣,根本好耐都冇收過外來人,冇足夠嘅資源下就算有外來人都唔收直接由得佢死,因為未成年就唔當係人
孤兒院環境咁差亦都係因為未成年就唔當係人,食物會由成人灰衣食先
神殿係直頭連"工作"哩個概念都同全世界唔同,無論有冇工作留喺孤兒院嘅人都係接受平等嘅神的恩惠
"做愛人"唔係戴利雅一個嘅價值觀亦唔係因為咩生產力問題,而係整個神殿所有灰衣對"提升階級"嘅共識,係由於神殿封閉嘅環境產生
後來條仆街搞大咗灰衣個肚去換人,即使神殿環保已經好咗幾百倍依然有女灰衣主動獻身
女主角做嘅正正就係打破神殿封閉嘅環境,將你所講嘅「係作者構建既時代背景之下,神殿內既情況係合乎常理,佢地既價值觀係果個時代係正常。」嗰個「合乎常理」帶入神殿

佢話「個社會真係好多問題
階級差距真係好大,正正常常咁對孤兒反而唔gur,奴性重到
神殿要細路做“花“又係好撚癲」
你答佢「因為社會生產力低,反映到中古時代既情況癲」乜乜柒柒根本就係九唔搭八亂Q咁答

想睇真正合乎時代背景下產生出嘅價值觀,應該睇啱啱入孤兒院嘅廚師組
フラン對上位者嘅期望只係佢個人嘅期望,フーゴ對上位者嘅期望先係時代背景下產生出嘅價值觀
デリア嘅價值觀直頭無論係作品內定作品外,除咗神殿內所有地方都唔通用,時代背景下產生出嘅價值觀係エラ想做廚師嘅原因,你自己去睇啦
簡單啲講,神殿之所以係依家嘅神殿就係因為佢封閉,就係因為佢好似一個箱庭咁獨立於所有社會環境
話佢係社會既產物真係笑撚死人
點解唔合理??
去得神殿既大多數都係魔力不足而做唔到貴族既人,
貴族社會既最下層,一直比其他貴族睇唔起,受盡委屈,
佢地去到神殿搖身一變變成最頂層,有權有勢,可以盡情發洩,
仲點會善待身為神殿最下層既孤兒
唔合理在"你嘅合理"係講緊社會環境同生產力因素,而你依家講嘅正正係因為神殿嘅封閉環境囉
「社會生產力低,無計。 我覺得幾反映到中古時代既情況」
「我講既係作者構建既時代背景之下,神殿內既情況係合乎常理,佢地既價值觀係果個時代係正常。」
你嘅合理係基於哩兩句
而基於哩兩句去睇,神殿嘅情況就唔係你所講嘅「合理」
神殿內嘅價值觀無論喺嗰個時代定現實世界都一樣唔正常,係女主角將正常社會帶入神殿,懂?
要傾可以慢慢傾,使唔使下下小9人?睇得呢套都唔預係咩爛口人下嘛?
我唔否認你既觀點,但係咪我講句社會生產力就要小9我呀?
神殿係封閉,係好多孤兒係灰衣後代,咁原本d灰衣係石頭爆出來?
神殿封閉到可以同社會無關係? 係廣義上真係可以否定佢係社會既一部分?
就當現實既精神病院,夠封閉了吧?你都唔可以否定佢係社會既一部分。 社會愈癲,自然愈多癲佬,咁咪多人入精神病院囉。
想傾,可以好聲氣d,見你講到咁多資料同觀點,相信你都喜歡呢套作品。
我誤會左你個''唔合理'',我以為你係話緊套作品入面既神殿生態設定唔合乎常理
屌你喺連登叫人咪爛口係咪智撚咗線啊,上巴哈啦你
明明神殿/離宮嗰啲劇情跟本唔啱細路睇
都唔知點解會整做兒童動畫
我買咗上季BD,今季都打算買
但係畫崩既地方BD又唔會改
貴咁多只係有特典同高清啲
無錢不如唔好整好過
無既,你有你爛口既自由,而我好心叫你收下既自由都應該未消失。
咁童話都好多黑暗面嘅
淨係"花"動畫都低調咁改咗做"氹客人開心"
ルッツ打ギル又改做撞低佢就算
連通街倒屎尿都冇講,有刻意寫到兒童動畫級數

而且原本離宮都已經寫得好隱晦,作者都有講過本身係想寫俾佢個女睇
只係結果寫出嚟太精彩,咩年齡都啱睇
咁細緻邊撚到有兒童睇得明
記名都記撚死啲細路

利申:每次更新隔太耐,睇一話外傳五年生都要一個一個查邊個打邊個
依套兒童讀物真係cls
人名又長又多,名詞多,d貴族對話又兜圈又講哂神話咁睇幾次先明
剩係認地雷手下d名都唔知要認到幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞