需唔需要電子防潮箱

66 回覆
13 Like 2 Dislike
將軍澳係濕啲嘅

有冇人係用緊呢一款, 可唔可以講下佢個size
因為係瑩記見到,佢寫個size同其他舖頭唔同,唔知係咪因為唔同型號( 好似其他鋪頭少個H)
我用lock & lock食物盒+吸濕卡+$12店買嘅濕度計,好處係唔受電制位所限,壞處係濕度高左嘅時候要拎限卡出嚟除濕,有啲麻煩
34 x 39 x 35 cm (W x H x D),Google係你好助手!
https://www.dcfever.com/shop/product.php?pid=3575
其實儲存電子器材理想濕度係55%左右
你個方法係平,但其實好難睇到幾高濕度
變咗冇咗防潮個意義

我都唔知呀佢係咁寫㗎
遲啲睇下會唔會直接去實體店都睇
Lm
今日打電話去問過,佢話兩個尺寸都o岩,但一個深35cm係度埋機背突出黎個抽濕機芯,另一個深30cm係冇計機芯,就咁計機箱,所以你應該預35cm..
吓?唔計機芯咁有趣?
btw,thank you 巴打
買啲藍色防潮珠
一變色就攞入微波爐叮
但係屋企冇微波爐 所以我攞個唔用嘅鑊炒炒佢
炒完「灘」番凍放入茶包袋攞釘書機釘實佢 又可以用番

BTW屋企有位就電子啦唔洗煩到自己
我就係咁
不過用風筒吹
覺得麻煩
當年一開始影相
買咗個紅A箱再放防潮珠
大大話話都一兩年
成日要搞煩到仆街

一怒之下買咗個收藏家CF-65
用到而家仲係開心使用中

利申用咗5年
如果有位一定係用電子防潮

屋企住東區,一潮濕起黎好似落完雨禁,電子

野好易壞,用過就知方便
今日準備去買
幾錢個
$550
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞