你地係用咩方法學英文?

80 回覆
3 Like 11 Dislike
用iphone可以點搞
同埋好睇樓主願唔願意將日常生活浸晒落英文度,你一日用四個鐘英文,同一日用八個鐘英文,效果肯定唔止爭一倍。

我又唔覺得樓主係啲字都唔識多隻嘅人...... 一係樓主你求其列200個vocab (只計noun、adjective、verb、adverb,phrasal verb計一個) 畀我地參詳下,睇下你平時用開咩字
笑死
打機用英文 睇youtube睇外國youtuber 睇新聞睇scmp 中學讀書冇乜點俾心機 淨係靠呢三樣嘢 dse英文都有4 碌咗入大學 互聯網好強大好多資源
佩服
從今日開始唔睇中文嘅片 中文嘅劇 唔聽中文嘅歌 全部轉曬做英文就得
放棄學校學個套,暫時成績幾差都放低先。
自己去搵興趣去練。
Dse lv4, ielts 7.0,大學都讀完
但呢一兩年覺得英文差左,同埋想練下口音
有冇咩方法可以學好啲英文
有試過睇ted跟讀但實戰個陣又唔得流利/冇乜抑揚頓挫
same
留名 我同樓豬一樣 樓豬加油
lm先
洗乜
細路哥學講嘢果時邊有學過grammar
多講多聽多睇書唔怕撞版就無問題
唔係人哋話你知睇咩,係你自己鐘意睇咩,無興趣唔會記到。

有人睇ted學到係因為佢鐘意睇presentation/idea sharing,有人睇劇得係因為佢鐘意個故事。

你鐘意就會去理解,過程就會學到個語言,所以你唔係要學語言,你係要搵一樣你鐘意嘅嘢,而嗰樣嘢係英文介面咁解。
最實際方法媾鬼妹
同埋你要俾英文圍繞你,手機要係英文,同自己講嘢要用英文,諗嘢要用英文,有中英對照嘅嘢都要睇埋句英文,目啲係洗腦,等自己唔驚佢,去到一個地步係你覺得英文同你其實好close,佢嘅存在係必然。
求 Ipad
2 個app : 開言英語 open language & Anki 單字

如果樓主唔抗拒聽podcast 呢種方法去學英文嘅話
我個人強烈推薦開言英語呢個app
屌打晒之前用個d app
你睇bbc, 睇netflix 係好難有系統地將內容記入腦, 亦無其他例子話你知點用

如果唔貼地d 將所學到嘅野fit落你現有腦海入面嘅庫存 , 你係唔會有自信用返出黎, 我用緊呢個app 有口語對答呢個功能 我覺得算係最重要但目前其他絕大部分自學方法最易miss 嘅部分

好多時你學識一種句構/ vocab 你係應該逐d 逐d咁樣 去取代你之前一直用開但唔準確嘅用法
但缺點係佢每月都會收錢

背vocab 方法, 與其睇書睇片然後抄d 你覺得好正但實際好難用嘅字 你現階段識晒大學英語四級嘅單詞表已經好夠做

而我亦強烈覺得寫note 手抄係好無效率嘅事
因為你次次溫習好大機會會睇呢幾頁A 字頭嘅字
而且寫埋一齊亦唔會分到重要性 邊d 字你已經有印象唔駛再背 邊d 仍需努力

所以你可以再額外裝d 專for單背字app (eg . Anki) 去幫你 佢會安照你對於個別生字嘅熟習程度而調節生宇嘅出現頻率 提高效率
有咩英文字唔識 記住查返英文嘅定義 唔好走去翻譯做中文
一來翻譯未必凖(好多時完全唔啱) 二來對你學習英文冇乜幫助
推薦你買本書
Grammar in use
有三個程度,買essentials 做左先
本野好有用,我dse英文攞4都係靠呢本野
hi 巴打
我想問下你點搞speaking / writing 果部份?
平時我睇聽都用英文
不過講野同寫野真係好少機會用到英文
加上小毒毒一個,唔太想同D 外國人social
唔贊成睇scmp,語感比外媒差

睇ft, Reuters, afp 仲好
有段時間識咗個鬼仔 進步神速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞