你地係用咩方法學英文?

80 回覆
3 Like 11 Dislike
砍掉重練
真心建議,識一個偽ABC女神,用英文whatsap嗰種band1學校女仔。我以前不停查字典MSN,進步神速
狂睇狂聽英文,ig fb全部follow英文,電視淨睇英文台,自己狂睇英文youtube,總之一有英文就睇,一見外國人就hey!nice to meet you!my name is.....,傾到佢嫌你煩,上reddit,9GAG,而不上lihkg,whatsapp用英文,所有野用英文
Av都英文,eg. Blonde, Busty, Milf 而不要 日本、本土自拍
每日對鏡練習Sir,this way
如果你小學加中學練咗12年英文,都仲係覺得英文唔好,咁不如還原基本步,用返外國人自然嗰套:先練聽同講,自製語境。

(0. 揀定係英式定美式。)
1. 搵個你自己有興趣嘅topic,搵下有冇youtuber用英文講,搵個岩feel嘅先好留低聽,聽晒之後,再播,呢個時候佢一開口你就開口,catch up講英文嘅節奏。
2. 聽英文歌,搵啲慢嘅情歌,佢唱一句你唱一句。
3. 跟返樓上咁多位巴打關於聽同講嘅建議,佢地已經推介得好好,但睇唔睇AV就自行決定

個人感覺:聽得明鬼佬講乜,同埋流利表達自己,繼續學習個動力係高過你睇得明一篇文。同埋流利唔係指你每次都搵到個準確嘅辭彙句子去表達,就算你native中文,我賭你都會攝啲廢字落去拖,等你個腦組織到自己想講乜,而英文都大把字係用嚟拖時間,睇youtube時可以順手學埋。
中學老師教,但其實都無點聽書,所以英文得4
Lkf
去外國
Dse英文二,自學英文入ugc英文系
好想幫番當初同我有一樣問題既人,巴打不妨留個tg, 因為三言兩語講唔晒

至於其他見到呢個comment既人,google extensive reading,唔好睇字面解釋就當明左
真係用少少努力去學呢個language learning technique ,相信對你會有好大幫助
如果鍾意打機嘅話,用英文打你鍾意嘅game 已經幫到好多
上Twitter/reddit 同五毛用英文搏火

當年會考隻A都係咁來

不過嗰時係打online同上電腦forum/newsgroup同鬼佬吹水

仲有聽英文歌

總之搏命浸
睇英文新聞viutv6
睇港台the pulse
睇南早
睇Young adult小說
Netflix點樣開到雙字幕
Read read read
首先,每個人有唔同程度嘅英文水準,唔同level就應該要有唔同嘅學習方法。

作為second Language learner, 假設你係連 noun/ verb/ adjective/ adverb都未識得清楚咁分,係咁睇Netflix係冇用架。

叫你睇breaking bad, black mirror 啲人講到鬼死咁快,你都學唔到啲咩,亦冇辦法感受到點解佢地會用啲咁嘅字會表達意思。

所以,都係最基本,你係要熟左 英文 呢個語言嘅系統。
到底 點樣先可以 砌成一個sentence?
姐係 SVO

然後再學sentence pattern
Simple sentence
Compound sentence
Complex sentence

當你知道左個 句子框架,咩位置塞咩字,(姐係通常句子嘅beginning係noun)
咁你不斷吸收新嘅字,會學得快好多 。

所以,上Youtube search d鬼佬教英文基本grammar,佢地讀得慢,用字易,你可以試試。
其實想知如果想學好英文
係咪自學好難真係要出去學先比較好
要搵樣你自己有興趣嘅嘢嚟學英文
比如對我嚟講就係睇書同埋聽流行歌
睇書有咩字唔識就即刻去查
聽鍾意嘅歌就背下歌詞

但其實學語言好睇個人有冇天份, 有嘅話俾少少努力就好自然上手,冇嘅話就好似學極都唔入腦咁

感激你啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞