有冇人讀過coursera d online course

40 回覆
11 Like 2 Dislike
in house呃下飯食就OK既
做vendor/Top tier果D就上唔到大檯啦一定
vendor先多呃飯食
大家會讀邊類型嘅online course多?
其實係想係空餘時間增值下自己 但又想讀嘅野係有d認受性 唔純粹係興趣班咁 除咗讀coursera之外 仲有咩其他選擇?
programming
我自己覺得讀course有step有project做易上手啲
MIT ocw
Khan academy
Edx
Udacity
Udemy
Skillshare
Code academy
Datacamp
Dataquest
Master class

得Udacity有多少少人睇
其他真係當興趣班啦
留名學野
其實幾百蚊都唔洗比 可以免費
同埋唔好當 d HR 白痴
見你有MOOC cert 梗係唔會當你有一個專業
我只係話張 cert 係用黎 demonstrate 你有足夠自學能力 唔會係一個 determining factor
至於你係咪有料 咪係 team lead interview 度評核

當然你可以有好多 hacks 好輕鬆咁 pass 一個MOOC course 學到幾多始終要睇你既付出
(同埋個人比較 其實好多 coursera 既 courses 個深度係比得上 local undergrad 同 master 既 courses)
上完堂
自己砌靚個github
發覺udacity啲nanodegree原來好q貴
係 執靚你個 github profile
d courses 只係用黎幫你學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞