有冇人讀過coursera d online course

40 回覆
11 Like 2 Dislike
呢d online course其實有冇用?有冇認受性?讀完又會唔會寫落CV?
答你
1)睇咩course,內容係咩 e.g. 數理/programming 果啲對你搵工有用。其他科麻麻
2)睇咩學校出,讀都讀啲名校出嘅course
3)一定寫落CV,比左幾舊水港紙點解唔寫
1. 學到野嘅,
2. 但我覺得cert本身嘅認受性一般
3. 我會寫但擺最尾咁
有用,冇認受性,有些寫有些唔寫。
我本身係CS同Stat底,我睇返佢CS同Stat/DS相關嘅course,覺得興趣班嚟講,coursera係幾好嘅,其他專業科目我唔清楚啦。

如果你係見啲junior嘅post,寫落去CV以表示你真係對樣嘢有興趣,我覺得可以嘅,但唔好claim你自己識或者你做過呢一行。
有好過冇
好似CS咁
上完做到啲野出黎>張cert
好有用,但唔會寫落CV
寫就當然可以寫上cv
但只可以show到你有興趣,同有少少底

如果求知識既話都幾唔錯
你可以加落linkedin,但CV可能有反效果
寫喺cv可以show俾僱主睇你對呢方面有興趣,有花時間去學,但你寫得落去就一定要有信心答到僱主關於呢方面嘅問題,仲有唔好寫太多,精而簡,寫d course係同自己搵嗰份工有關係
試過寫落cv 真係有 HR follow up
it's an indicator of your self-learning ability
but I would say it just serve as a slight talking point. They won't hire you simply because of that.
我用edX 感覺都學到野coursers感覺啲course好似general啲
呢D Coruse ruse 都加CV Linkedin?
唔係international standard/industry standard 架WO
interview 鳩UP兩句就得,加落去比HR笑到你面都黃啊
CS係有啲用喎
咁如果唔係CS major可以點入CS呢行
工又唔請你,Master又未必收
大家讀過咩course
CS 多數都係睇practical test 同pro-folio
呢D 呃下HR可能都叫到係self-initiative ,到line manager就考真功夫架啦
有上 當上個興趣班咁
睇你做咩post
junior post好多都唔睇你academic bg
只睇你識咩framework 做過咩project
佢地長期唔夠人用
因為dev係用公司時間訓練技能
而d技能係化成經驗跟個dev走
好多dev都不斷轉工係咁解
其實唔係
香港d公司10間有8間唔係做真tech
同埋佢地唔係要請叻人
而係請隻勤力又聽話嘅狗
有讀過,公司埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞