[老爺車翻新系列] 重造儀錶板

68 回覆
52 Like 2 Dislike
呢架算好 之前整過一架掂一掂都甩晒D鏽出黎
好 下次注意下唔好鳩放音樂
搵信義度呎造過塊 呢D車可能要兩皮野一塊

不過呢架車D玻璃都齊 冇咁頭痕
嘩屌
做唔做噴油?
舖頭有噴油部 唔係我嗰範
留名慢慢睇,鐘意睇呢d片
睇依啲翻新片會覺得好治癒
好正,支持繼續出片
可唔可以講下呢啲order係點番黎
係咪啲玩家bid架番車番黎rebuild
翻新一部車駛唔駛一年時間
費用點計,純粹想了解多啲
平時都係睇YouTube片見啲
日本仔自己有地方慢慢整好過癮
留名得閒睇
巴打如果儀表板燈想轉色搞唔搞到?
香港咁速食文化同金錢社會 好多寧願買過部
btw 巴打加油
咁樣大翻新肯定係貴過架車本身既車價
所以D平價車係唔會有人去大翻新 只會見窿補窿
願意翻新部爛車既幾乎都係車痴同埋真係愛車之人
不計成本燒錢純粹為咗整好架車珍藏

bid車返黎既多數都係sales 佢地只要求整到架車行得走得就算
通常都唔會搵我地搞

維修時間 視乎架車爛成點 輕則兩三個月 重則一年半載都有

費用係最難計既部份 我師傅嗰類老派就靠感覺開個lumpsum出黎
我就數下整架車有幾多個位需要補鑊黎計成本
冇話唔得 都係見招拆招
正常人都係想買架冇穿冇爛既車直接渣走
但大家都知道冇車係唔使整既

會買生鏽車既車主9成都知道要大整先會買
我最鍾意就係鳩鋸開架車塊沙板再一野扯佢出黎
巴打做翻新老爺車

(好鐘意睇wheeler dealers )

我都有睇 想用影片表達個製作過程出黎真係好難
留名學嘢
巴打加油

目前遇過啲咩車整得最辛苦
整好架車後防撞性能如何? 會唔會好脆
執正驗既話
會唔會過唔到運輸署?
架架車都難 各有各既三尖八角 因為冇準則
初初做既時候真係鋸到雙手跛咁濟
筷子都渣唔住要用匙羹筆飯

燒焊亦都好傷眼 頭盔有時會唔聽使 第一下落火會閃親眼

用鎚揼野係最難 每隻手指都中過晒鎚
換皮唔換骨 骨架都爛既話就會建設劏咗佢算
老爺車d沙板多數都係用0.8mm厚既鐵板構成
我地會用1mm或者1.2mm去做料
因為太薄係好難揼得靚 薄料唔聽話 好易揼到歪晒

即係A4紙軟賴賴 卡紙就筆直d
驗車係唔會鏟晒d油去睇車身係點
有d無良車房用牛皮膠紙+玻璃纖維補窿
跟住再跣灰噴油就拎去政府驗都過到
因為根本唔會睇到咁深 佢地見到冇穿窿就算架啦

最好笑係整過一架bmw 個電池架係用發泡膠托住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞