[老爺車翻新系列] 重造儀錶板

68 回覆
52 Like 2 Dislike
大家好 我係一個汽車維修員
不過做D野有D另類 唔係咩高手 不過香港應該都算係好偏門
以前喺舊登出過post:https://forum.hkgolden.com/thread/6959213/page/1

機器嘢就唔多熟 專門對付車身方面既各種奇難雜症
最近都係埋首於老爺車翻新 因為呢D阿爺咁老既車係好難買零件
例如而家整緊既呢架alfa 車身野例如沙板 十樣野有九樣都係買唔到
所以就要用原料去整返佢出黎再放落架車度 架車由頭到尾都差唔多係揼出黎
呢條片係其中一部份 儀錶板:
https://youtu.be/4n6h4ZNVkFk
剪片技術粗糙 有袋改善 請見諒

鬼佬就好多呢類片 但係香港似乎就好少啦
歡迎各位發問 我會盡力回答
希望大家鍾意睇 喜歡既就訂閱本頻道支持下
支持
老老豆豆
剪片真係要改善下
節奏太慢...
同埋唔好黑幕出字講你next step
你係你做緊個個 step 時上面加返隻字講咩 step 已經好清楚

重覆既動可以用五倍甚至十倍速去播(睇下有幾長同個動作有幾大,太大動作加左速會咩都睇唔到)
原來香港都有
好鐘意睇Netflix 套汽車改造王
以前喺舊登出過post:https://forum.hkgolden.com/thread/6959213/page/1

記得呢個po
得閒多d po野上黎
巴打加油!!!
拍片好大進步空間
鍾意睇不過依種提材香港應該無人做,支持
老粗真係唔識 多謝教路
加油
好鐘意睇呢d 片
如果香港都有呢d 高汁片就正

建議你睇下外國個d 片佢點剪,學下
呢架係咩型號? 我都好鍾意alfa
好勁,加油
太舊款唔識 返去問下人先
巴打加油 香港冇幾可有哩門手藝
留名支持
加油!
我整車都有少少焊接
不過我得唯一一架車, 唔想比人搞所以無post 過程

香港需要呢d! 加油!
我有興趣做車房但係做得3個月時間好想學
push
但你想做邊樣先?
車房工作大致分為三類:
機械修理
打銅(車身修理)
噴油
如果有機我咩都唔介意,最緊要你俾機會我
我都想俾機會你,但係呢啲體驗真係要車房老闆先幫到你
打銅的浪漫
呢部Alfa係咪有好多位都生曬銹?
Metal work 我覺得bad obsession motorsport 最好睇
仲有Urchfab

節奏我覺得唔係最大問題
係d背景音樂太chur
如果用番d慢少少節奏既音樂
我覺得已經舒服好多
有時打鐵同磨野聲可以keep翻會有feel d
快轉果陣冇人知你講咩所以唔洗下下用音樂
車頭玻璃點配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞