‎一拳超人 重製版 第173話

208 回覆
47 Like 3 Dislike
佢啲畫係好靚但係諗故仔真係垃圾 以前睇天上天下去到後期已經當畫集咁睇
係,所以我之前都冇咩點睇
今次就有人諗好晒個故事,所以應該冇伏
呢三個之外應該就到瀏海大嬸
諗起原子斬既斬擊密度斬唔中五頭既玻璃珠
漫畫入面係月亮
第一張上色畫到黃昏咁一定唔正確
單係靚都還好
佢畫到好撚有氣氛,好似帶左觀眾睇電影咁
好似睇緊強殖裝甲咁
賽克斯仲係唔明,超能力系變強係要放棄大波同長腿
佢愈變愈大同愈長
黑光?驅動騎士都勁
村田話我地知睇漫畫可以睇得好舒服
好似以前睇鳥山明咁
唔會好似某冒險故事咁 ... 格仔又密又細,又多人又亂,分鏡又無,都唔知畫乜,睇到頭都痛埋
ONE版講故事能力更勁
每話都好多資訊
sorry無追post,以為無人會回…

三浦果種執迷又係另一種景界,痴線嘅,成日係度諗究竟一頁要畫幾耐、會唔會放心交比助手排線、錯咗點算(白油一塗又再排過?)

btw,下面有師兄講到「排線+上色」係好難嘅一回事,港漫就係一個例子,太執著有顏色=先吸引=先賣到好價錢,反而令觀眾失焦,我個人就麻麻……
同時令我諗起台灣漫畫家:已過世嘅鄭問
早幾年特登飛去台灣睇佢展覽,有段片講佢作畫,係好似神來之筆咁,突然拎個火機燒畫紙、又突然倒一pat顏料上去,再從果種隨機性去創作,好癲。就正如我最早所講井上之所以屈機嘅道理一樣:畫功已無敵,又想繼續突破,最重要係當中果種美感同富有詩意嘅畫面,唔係人人做到
有興可以googlge吓 浪客行 Water 墨同鄭問,會覺得似睇緊Fine Arts mix 日漫,另一種感覺嚟
睇靈能100%先癲,明明其實啲打鬥同鬼怪畫面好難表達好難畫,又突然超多字成本小說咁,偏偏佢做到
邊「幾」套
要勁首先要係村田版到重現原作畫風
下星期頭更新
井上啲畫功
佢果個年代啲同行重畫緊大眼妹,梯型面同獨角獸
無野好講 好撚好睇
諗住都差唔多鐘數 上twitter睇下
村田話要聽日先更新 咁9成聽晚先有了
村田話仲未搞掂,睇嚟最快都要凌晨或者聽朝
仲以為有新一話
希望聽朝有啦
作畫好撚神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞