‎一拳超人 重製版 第173話

208 回覆
47 Like 3 Dislike
尾田、食戟,就算空知英秋都唔應該入十大
空知猩猩我都唔明憑咩入到 喺Jump到是旦都搵到一堆都畫功好過佢啦
日本網站票選的JUMP歷代"畫功"最好的漫畫家排名

我睇漫畫睇得少 一拳超人係咪係jump入面連載?
某死忠: 識咩呀你, 背景丁屎個粒野係伏線黎

每集都要用顯微鏡睇
唔係 但村田畫既衝鋒21係jump連載
論es21
後期畫功都係屌打緊食戟同銀魂
銀魂啲畫好普通又冇咩風格 最有印象都係得啲顏藝
ES21單行本連人物介紹都特登新畫 勁有心機
食戟我覺得冇咩問題
玩開h漫有料唔出奇
尾田入到先有問題
薛丁格的底褲
king話有着
果然係地上最好運既男人
好彩唔撚係JUMP連載。又要睇人面色交稿最叻就係畀廠商搞爛晒啲時間線,干預劇情發展嘅速度
靈能真係好好睇
但一拳超人個出版權好似係集英社
算啦呢啲排名無意思,特別係藝術呢家嘢真係好主觀,呢啲咁嘅排名又係鬥fans多,晒氣

要講畫功又有富有當代美感嘅,三甲我會揀井上雄彥村田雄介小畑健。除咗基本嘅技術之外,構圖、分鏡都係屈機。

村田個感覺好識利運用美漫嘅元素(例如人物動感同大黑),每頁都好似一張插畫咁,求其一張都做到WallPaper。另外上面有師兄提過……佢啲畫一定有用電腦做後期(例如早期少少嘅一拳,好多動態模糊、光暗陰影位等等),最有印像之一係打隕石果段,啲建築物真到好似景相咁,但又不失作為漫畫嘅元素,配合度100%;
小畑健果種寫實細膩畫風都唔使多講(個人認為最高峰係《爆漫》果期,代入感真係好強),未計佢啲彩頁,真係跟住畫都做唔到。最記得特登係日本買嘅佢Live畫畫嘅DVD,痴線啲上色諗都唔使諗就落落去,但又配得啱啱好,不論光暗同漸變等等;
井上老師就更加變態,可能係真係隨手畫都做到,所以由浪客行開始,直頭超脫咗商業漫畫(所以咁慢?),每個畫面都帶有詩意,個感覺就好似由marvel電影進化到王家衛咁,大家可以參考吓浪客行嘅《Water》同《墨》畫集。

而最可惜嘅應該係冨樫義博條L樣,明明好有才華,畫功同漫畫故事結構都好好,少數畫打鬥畫得唔悶嘅人,又加埋食腦元素……唉唔講喇

ps. 9up多咗,小弟畫畫都係因為呢幾位神人而開始,感慨嘅係…有能力同無能力嘅分別,有啲嘢點努力但車尾燈見唔到
屌,你講得啱。我畀樓上條友呃咗。一拳重製都係JUMP咖不過係網絡連載。應該唔會出現我講嗰啲問題掛?
重製是原罪
唔會啦
唔係
埼玉食左怪人細胞變
ching點睇三浦建太郎?
都係勁到痴線
前排有佢訪問, 問佢明明黑色袍之類地方好多畫家都係電腦或者一撻黑油就算, 佢就好固執咁要一筆筆畫上去...
條友藝術家級數黎
有生之年系列
佢開左間工作室, 請全職助手訓練佢地, 佢如意算盤係練完班友就可以幫佢畫烙印, 希望佢個算盤打得響
村田畫大場面真係世界級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞