長期胃氣脹真係好辛苦好想死

69 回覆
20 Like 0 Dislike
你中咗幽門螺旋菌
每日空肚食兩杯乳酪(分開食)包你胃氣同屁都冇
腸胃post講親都冇人理
你係咪成日打飛機
你食完野會唔會覺得頂住 啲野遲遲唔落格
如果會既 而家開始唔好再嗝
但其實好難唔再嗝...就係feel到頂住頂住好辛苦先想嗝
盡量減少 放鬆
慢慢就會ok

即係唔好手動嗝??
手動左好多年
總之食完野盡量放鬆自己
食飽會嗝係正常 但次數唔好多 到忍唔到先嗝一次
初初開頭係難啲 習慣左就ok
胃氣脹10幾年 改左飲食習慣好返了
同樓豬情況完全一樣
其實係咪無做會運動會易有胃氣?
因為呢幾個月黎都無做,最近經常胃氣漲,但疫情前有做開運動個胃係好快就消化
我都係胃長期消化功能好差,最近試日日食泡菜同黑椒既野食,三日後好返好多
早排都係咁 日日呼吸困難 去檢查又話事
好可能太大壓力/焦慮搞到自律神經失調
試下放鬆個人
個胃太緊 要放鬆番
試下用部電話隊自己個胃/肚 隊唔隊得入?隊到幾多,正常個肚同胃係有彈性,要容易隊得入而唔係成團野成塊版咁
如果check過哂冇事嘅話
一係飲食問題
一係自律神經/情緒問題

利申:過來人
原來有人同自己一樣
hi bro,除咗藥物之外,有無諗過可以用營養黎調理?
我以前同你一樣,16歲個陣,個胃好差,仲有胃潰瘍。經營養調理後,真係改善咗好多。如果你想知多啲,就加我tg:PPCCCCHH
同樓主一樣 已經同胃脹共存左3年
日日脹到食都唔想食 照完胃鏡都係禁
我個case主要係腸氣多, 胃氣都有但比較少, 都纏擾左幾多年, 夠期去照腸鏡胃鏡一齊做, 無事, 醫生仲話好靚, 之後不停去厠所時放氣, 放哂出黎, 而家反而無哂氣了, 好番哂
Same
有冇人好似我咁一到落好多雨、潮濕嘅日子會更辛苦
尤其係而家呢啲日子 濕氣一重個胃就好唔舒服
食錯少少野都死 飲啖水都會覺得好辛苦
但一出太陽 天氣一乾爽就會好好多
有無人有專科醫生介紹
想見醫生同照大腸鏡
肚右下夜晚成日會脹痛
好似有舊野係入面咁
認真, 試吓飲可樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞