贊唔贊成取消DSE, 用校內成績計?

92 回覆
31 Like 410 Dislike
好似小學升中考呈分試咁計
計中四、中五、中六、畢業mock、SBA/IES 成績
之後再用學校banding拉curve調整分數 (band1A,1B,1C,2A,2B,2C,3A,3B,3C)
因為有心入大學嘅理應升中四已經發奮
中一至中三同DSE syllabus 冇太大關聯

贊成
唔贊成
低能,學習pre2 出來5*
,有讀書既會想考,因為佢肯定好過人。無讀書既會唔想考,因為而家讀都追唔切。同大學一樣,無讀書溫書嗰d,係唔係都會想全科pass fail,因為唔想追。真正有讀書既應該會,因為有d科係低能到全部唔考試變曬做功課workload極大。利申:商科,pass兩科,上個sem GPA 3.50.
仲有我今年想dse追星完夢,由一個自修生既角度嚟講,你係唔係會否定左一個retaker係過去一年既努力?
Band3已經好慘,調整都調高d
直接大學入學試啦
勿插
agger
大學final都亂到成鑊泡咁仲點搞
早幾個月講就應該算實際掛
全部repeat一年好過啦下年先再考
覺得如果你中學成績普通,中下,dse考出來會高過平時學校個分
學校成績一定有造假成份 你係邊到搵個統一標準出
緊係唔應該 都好唔公平
校內試大把人出住貓考,你同我講公平?
用吓個閪唸都知唔得
應該延遲,唔可能取消,取消左retaker含撚。延遲考,延遲派位開學,最多遲放暑假補翻上課時間。反正未爆完肺炎都開唔到學。

利申:retaker,上年b5 30。
agger
唔想歧視人但中文卷同英文卷的考法都已經唔同
唔關我事但唔贊成
好多人都唔理校內試諗住公開試先盡地一鋪
大學入學試,完
根本就應該咁
我入邊科咪睇我相關知識囉
我讀數學你考我bio把撚咩
當年中六七走堂走到仆街
用校內試都on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞