贊唔贊成取消DSE, 用校內成績計?

92 回覆
31 Like 410 Dislike
校內成績準極都有個限度啦
如果取消DSE 連最後被人翻身努力既機會都無埋
同埋靠公開試可以考到個人既臨場發揮lo
利申學校predict通識 4 最後5**(證明校內成績根本唔可以作準)
收皮啦 ,你唔比啲學生係dse發奮既?隨時高分過你條垃撚圾。
想當年有個帖講master比狗讀你仲係到問過我ama攞咩成績
Btw y quit
因為你果時個名幾易記
同埋我攞4所以咪記得
通識pre U 最後 4 心諗做乜鳩
幾多教畜鳩改 尤其作文個啲
大L把人都係DSE先發力
平時勁開個班就跌
平時成績中上個批就追上黎
望月
ching應該中學生
上到大學最少頭2年都大把non major讀
唉仆街我都想切左佢
咁咪又係考試
一樣會聚集
啲人逐間逐間去考分分鐘仲危險
大把人校內試鳩考 到DSE先發力
加上band 3卷易咁多 點同名校個d比
慘啦 樓豬連學校banding係民間自己統計都唔知, 仲話用嚟拉curve

而且好似連SBA本身會用DSE Paper成績去拉返都唔知

我賭1蚊樓豬係Band 2尾 考得高名次嗰啲
btw 當年中五已經開始瘋狂瞓, 瞓到班主任都以為我仆硬街
跟住? 唔洗走後門, 直入暴大
好多知識既基礎都係互相有關係
唔係話睇中學某一兩科咁樣就代表個學生有能力係大學讀邊一範
點解2019dse要re過jupas
on9 你中三揀科冇諗埋揀嚟係想大學讀啲乜嘢㗎咩?唔識揀返啲大學有計weighting嘅electives?定係你唔識咁樣做咋?唔好下下blame曬個制度先 試下諗下你自己識唔識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞