【武漢肺炎】強國突加辣!中港貨車司機須健康證明 恐礙港糧食日用品供應

202 回覆
156 Like 4 Dislike
啱啦 係時候驗證冇左支那香港會唔會死
中糧果堆罐頭好多人貪平買

就快要貴過外國貨
根本每個行業都做緊
講真 生活除左水可以同支那都冇乜關係 話知你唔好送 米買開泰國 肉好少買新鮮 凍肉買開巴西同美國 菜又買本地一係去一田 吉之島買入口 蕃薯 南瓜果啲就實係買日本 最撚緊要真係東江水斷唔到 平時買個橙 大陸橙都冇人買架啦 咪又係美國新奇士 一係紐西蘭奇異果 地門或者菲律賓香蕉 牛油果都墨西哥啦

唔想比支那操控自己生活 水改唔到 我唯有用食開始
港共比中共封返轉頭 柒
落街市走轉就知道好多野其實唔駛食支那貨
生果就不嬲都賣開來路貨,大陸本身都唔多生果出產,如果唔計大陸種日本提子果類假生果

新鮮菜就麻煩d,外國黎又平嘅好似唔多,不過都可以考慮食急凍三色豆/西蘭花果類

罐頭就梗係食來路野,大陸罐頭根本都貴
Exact7ly,大陸自己豬都唔撚夠啦,好多都係俄羅斯同巴西肉,雞翼果啲咪又係巴西運去香港
除左新鮮菜可能冇辦法要買支那,其他食日用品都買非支那製
水 買香港牌子樽裝水 算唔算脫離支那.....
完全冇影響
米我食意大利
菜我食本地,澳洲
鹽我食法國海鹽
糖我食美國椰子糖
豬我食奧地利,泰國
雞,雞蛋,我食美國
油我用意大利
廁紙我用台灣,意大利
碗碟我用美國製
飲水隻杯我用日本製
餓死藍絲
你班香港人無哂錢就會聽聽話話
要揀番外國人會種會食嘅菜
本地 台灣 日韓
逼你奶先搵到錢
以後冇香港班水魚買貴貨喇
信唔信幾日後微信又瘋傳:
亂港分子菜盡糧絕, 哀求祖國生鮮蔬果
其實張野係咪On9
當你day1 無
Day2中左都係拎住位張野照過
有冇人肯搞?
黃色蔬菜圈-重奪食物自主權
https://lih.kg/1860073
蘋果話得
我地可以試下
誠哥癲到一個點係:
細細個就食開果隻 skippy 花生醬,而家因為知道佢 made in 支那無再買
搵替代牌子嘅時候
竟然見到誠哥自家品牌佳之選花生醬係 made in USA,仲要平過 skippy

其他仲有好多驚喜,好多你諗落一定係 made in 支那嘅食物同日用品,誠哥都可以整啲越南製、泰國製出來
講起鄰居有個單位係支那移民,有錢果種,佢地屋企係訂屈臣氏送上門果啲蒸餾水
諗諗下係咪其實佢地知道啲野唔飲東江水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞