【武漢肺炎】強國突加辣!中港貨車司機須健康證明 恐礙港糧食日用品供應

202 回覆
156 Like 4 Dislike
可以加強罷食支那食品
五豐行通通紅底
有特別通行証

但大陸食日用品自然仲貴
巴西豬,雞
美國牛
計下一艘船運幾多再計下你架爛鳩車載幾多再出黎柒
【脫北得唔得】大陸斷水斷糧 香港點收科?https://hk.appledaily.com/food/20190920/LEVSZILF5DWVI4T327ZO73LNFA/

淘寶賣1蚊
睇嚟係想針對某部份進口商,等佢哋入唔到貨。
好撚醒呀你
攞船運菜要幾耐?
冇錯
佢其實係想中港運輸司機就業機會吞晒比自己
而家大把粵B牌貨櫃車有香港牌,一早殺左黎香港
發牌條件、司機檢疫條件根本唔對等
即係變相將香港既就業機會陰乾去深圳
抵你謝浪係到奶共死
大陸根本只係妒忌香港70-97年代既光輝
刻意搞死香港去抬起深圳
有都可以係假,實有得賣
其實唔緊要,就算影響都只係短暫,冇咗一個來源,仲有其他
事件反而令沉睡嘅人覺醒,知道食材來源唔係單一

全球化供應鍊從來都係笑話
過份依賴的話,惡果?多得武漢肺炎,顯而易見
當中國日用品貴到同外國差唔多
睇下邊個仲用中國野
維他奶好似係紙包香港自己造,係檸檬茶,維他其他飲品,罐裝,膠樽裝維他奶係中國造

港字嘅係屯門廠造

有錯勿屌,thx
但支那想控制

唔比香港有自立希望

倒貼供應香港唔奇
你老母係唔係只係有同你講全世界得中國有菜, 日本台灣果D只係會食肉
加快證明香港唔使靠鄰國
係呀 咪睇吓香港無咗邊個會唔得囉
大把出路
自給自足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞