【武漢肺炎】消息:DSE倘再押後大學或須延遲開學 當局研究取消考試後備方案

190 回覆
72 Like 11 Dislike
tritake
真心,當年我有科predict得1,出到嚟有4,個科呀sir仲特登走過嚟望真啲我份result
分開考
15-20個響一個課室考lo
當然校內考試我科科中游,因為臨AL前先努力溫書,AL前最後一個家長日我班主任(教英文) 同我媽咪講話我會讀IVE, 而其他主科老師估我有A,B但要有溫書。
最後除英文全A, 如果跟校內成績咁我可能讀ive 啦
係囉, 邊有可能臨尾先轉計分方法㗎
呢個一定唔係best solution, 太唔公平喇
原來四月七日就到期。選管會就優先老人家投票同限制點票人數 作公眾諮詢。
https://lih.kg/1954841
係囉, 而家全港學校都停晒課
可以用晒中小學所有課室嚟做考場, 甚至用埋大學

咁做仲安全過而家朝朝逼地鐵返工嘅打工仔
只係要請返大量人手監考
咁多professor分批grp in啦
exactly

如果今屆有人係類似我咁嘅情況,真係好無辜(當然平時唔努力我有罪 )
難為班學生, 真係好大壓力
變左讀副學士同高級文憑個班入大學 易 d ?
zoom/skype囉
你想像下 為呢個人生咁重要既考試 準備左幾個月 之前反修例同停課搞到少上堂時間同mock考試 之後話要延遲一個月DSE 已經好大壓力 依家仲話要取消 而且依家停課唔知停到幾時 中六學生無堂上 無試考 又唔可以返工搵錢 你諗下佢地心理狀態
擺明啲官唔想負責任,又驚考試有人確診,又驚取消比人鬧爆,咪一尾拖拖拖,拖到4月尾如果好轉,佢地就最開心,但依家擺明4月尾搞唔店,到時佢地就last minute先講最新措施,最後玩死啲中學生囉
難為班學生, 真係好大壓力
我大人睇班𡃁仔咁樣比人玩,都登佢地慘 啲中學生世界係好狹窄,會覺得炒左dse就世界末日,呢個垃圾政府拎人地咁重視既野黎玩,真係好驚佢地受唔住壓力自殺
你想像下 為呢個人生咁重要既考試 準備左幾個月 之前反修例同肺炎停課搞到少上堂時間同mock考試 之後話要延遲一個月DSE 已經好大壓力 依家仲話要取消 而且依家停課唔知停到幾時 中六學生無堂上 無試考 又唔可以返工搵錢 你諗下佢地心理狀態
全世界repeat一年算啦
是但啦 一係一齊repeat 一係抽籤 兩邊都死 super
大學都完sem啦,仲推
好心啦兒登仔 band3讀醫都講得出
乜原來band 3 sba 100分都出到5**分?
知唔知咩叫adjustment?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞