【武漢肺炎】消息:DSE倘再押後大學或須延遲開學 當局研究取消考試後備方案

190 回覆
72 Like 11 Dislike
Professor又冇槍 又要靠政府funding
政府驚閪咩
最多咪一間學校一級150人考 搵夠20個老師監考
開15間考室 10個人一間房 反正其他全部都放假
好過考評局全港鳩估運氣比賽
就係信唔撚過政府 老閪都去考啦講真
數學科冇SBA點鳩估 諗果個都on99
全港留級一年囉
點指兵兵入大學
如果大家係應屆學生
會想取消定照考
去考=全民攬炒
取消=應屆dse學生攬炒
咪完啦
面試可以知你識唔識計數?
全香港 大,中,小學 遲2個月開學
dse遲2個月考
咁遲考嗰批咪多咗時間温 唔公平
大學考試都有幾個version
其實我都唔係好明 點解日日一百幾十萬人返工 迫巴士 返迫到閪既寫字樓 一起食飯 無問題
幾萬學生去考個試就有問題 仲有唔係科科都幾萬 得主科係 選修科可能得幾千 而且分開咁多個試場 過程無交流或親密接觸
講到尾 政府唔想負責任 驚中途有傳染 政府/考評局會比人指責
其實好簡單 直接下年year 1推遲一個sem開始
1月先sem 1 嘅話9月先考都重得
1月sem 1 5月sem 2 取消summer sem 之後無暑假直踩year 2 sem 1
反正本身year 1 無咩intern, 個summer影響唔大
係睇校方同啲老師肯唔肯
你話停開學就話姐 學生有好多親密接觸
停公開試就係好on9
理論上可行
但分開2批,早考遲考又唔公平
2份卷就算大部分相近,3-4學生可能差唔多,但最後一條定*題真係可以會影響到好大又唔公平
其實點都死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞